marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitate10 ani de „4 Plus” sau nevoia de a respira prin artă

10 ani de „4 Plus” sau nevoia de a respira prin artă

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț găzduiește, în aceste zile, expoziția de pictură dedicată împlinirii a 10 ani de existență a Grupului „4 Plus”. Mihail Gavril, Mihail Voicu, Niculai Moroșan și Dumitru (Luţu) Bostan sunt cei patru artiști plastici, foști colegi la Liceul „Octav Băncilă” din Iași, care au fondat acum un deceniu acest grup.

Este o expoziție de un înalt nivel, deoarece nivelul fiecărui artist în parte e deja omologat, consacrat, acceptat în istoria artei contemporane atât în țară, cât și în străinătate. Ei nu sunt importanți pentru că sunt în grup, grupu-i important pentru că-i are pe ei”, a declarat criticul de artă Emil Nicolae.

Sunt expuse 100 de lucrări ale celor patru artiști și ale invitaților acestora (Gina Baranovschi, Modest Bursucianu, Laurențiu Horhotă, Elena Murariu, Mihaela Panait, Ștefan Potop, Lucian Tudorache și Liviu Suhar), realizate cu o măiestrie pe care au deprins-o muncind îndelung, avântându-se în compoziții dificile.

Sunt patru artiști cu personalitate. Între ei a existat, și timpul a demonstrat, o compatibilitate nepovestită, nespusă, de aceea au simțit nevoia să se adune. Fiecare are privirea deschisă către limbajul modern, dar niciunul dintre ei n-a întors spatele tradiției”, a declarat profesorul celor patru, pictorul Liviu Suhar.

15 septembrie 2019 este data până la care această expoziție aniversară poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments