luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateGheorghe Vadana – prolificitate și valoare

Gheorghe Vadana – prolificitate și valoare

La 88 de ani, Gheorghe (Puiu) Vadana, decanul de vârstă al pictorilor nemțeni, a revenit pe simezele Galeriei de Artă „Lascăr Vorel”, cu o expoziție substanțială, „poate cea mai bună din ultima perioadă”, după cum a remarcat prof. Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), Filiala Neamț.

Fidel temelor care l-au consacrat, maestrul atestă trăirea necenzurată a bucuriei de a povesti prin intermediul culorilor. „Mă bucur că încă mai am ceva de spus. Nu este vorba despre o bucurie în sine, ci este vorba despre bucuria că ne vedem, că ne auzim, că ne putem spune ceva frumos”, a menționat Puiu Vadana.

M-am bucurat întotdeauna foarte mult pentru dragostea pe care a avut-o pentru artă, pentru natură, pentru flori, pentru istoria locurilor din copilărie. Îi urez sănătate, bucurii, și-mi doresc să ne vedem cu bine și la următoarea lui expoziție”, a spus profesorul de geografie Mihai Vadana (91 de ani), fratele său mijlociu.

Despre prolificitatea și valoarea autorului a vorbit și criticul de artă Lucian Strochi. „Cândva spuneam că Puiu Vadana este un rapsod. Acum trebuie să mă corectez și spun că este un înțelept. El are deja două treimi din vârsta lui Hristos. Hristos, ca reprezentare, știți foarte bine, este 888. Puiu Vadana îi deocamdată 88. Eu îi doresc să prindă vârsta mitică a lui Hristos. Ceea ce și-a propus a realizat. Să fii iubit de atâția oameni e un semn de mare noblețe sufletească”.

Gheorghe Vadana s-a născut la 3 februarie 1931 la Poiana Teiului, iar în 1967 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iași, la clasa profesorului Adrian Podoleanu. În ianuarie 2018, Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț i-a conferit titlul de cetățean de onoare.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments