sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateGrințieș: Festivalul Haiducilor, ediția a III-a

Grințieș: Festivalul Haiducilor, ediția a III-a

O a treia ediţie a Festivalului haiducilor se va desfăşura la Grinţieş, în „Poiana lui Vasile cel Mare” de sub muntele Grinţieşului. Locul, aşa cum au văzut participanţii la precedentele ediţii sau pe materialele de promovare, este unul superb, unde intervenţia omului este minimă şi unde nici folosirea telefoanelor nu mai este o prioritate, deoarece pentru semnal trebuie coborât în sat.

Festivalul este iniţiat de Asociaţia „Pro Grinţieş”, cu sprijin de la Consiliul Judeţean Neamţ şi de la Primăria şi Consiliul Local Grinţieş, cu contribuţii modeste pentru anvergura manifestării, de aceea s-a apelat şi la sponsori, şi aceştia modeşti, căci zona nu este foarte prosperă din punct de vedere economic. Menţionăm pe domnul Vasile Scripcaru, directorul de la Avcon Store din Poiana Teiului, sau domnul Ionel Chiriac de la Lex Computers Piatra-Neamţ, originar din Grinţieş. Efortul mare a rămas însă al asociaţiei şi al unor gospodari din sat.

Festivalul se va întinde pe durata a două zile (20 și 21 iulie), iar programul este unul divers. Primează pentru organizatori întrecerile pentru copii de muzică folk sau populară şi, de asemenea, tot ei vor fi protagoniştii concursului de costume tradiţionale. Pe scenă vor urca ansamblurile de copii de la Hangu – „Ecoul Hangului”, de la Ceahlău – „Florile Ceahlăului”, de la Tulgheş – „Plaiuri tulgheşene”, de la Grinţieş – „Muguraşi de Brad”, de la Broşteni – „Muntenii Broştenilor”.

Laureatele ediţiilor precedente vor susţine recitaluri: Anastasia Cotârgăşanu, Giulia Macarie, Antonia Răşchitor, Ilinca Subcinschi şi Ecaterina Curcă. „Răzeşii” de la Tupilaţi revin la Grinţieş. Pe scenă vor urca şi gospodarii din „Ceata lui Vasile cel Mare”, iar Ansamblul „Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” va oferi o nouă dovadă de măiestrie artistică prin cântec şi dans. Teatrul folcloric va fi reprezentat de „Banda lui Bujor” din Grinţieş, o piesă cu tradiţie seculară în regiune.

Pentru gospodari se organizează întreceri voiniceşti: călărie, trasul buşteanului cu calul, tăiatul buşteanului cu beschia, aruncarea baltagului, cel mai frumos animal de la munte, cea mai gustoasă mâncare tradiţională…

Invitaţi în recital vor fi bucovinenii Grigore Gherman şi Felicia Oblesniuc, băcăuanca Oana Creţu, Sânziana Oşlobanu din Răuceşti, rapsodul Ghiţă Dandu din Pângăraţi ş.a.

Poiana este largă, peisajul este superb, iar gazdele vă aşteaptă cu cântec, joc şi voie bună, cu premii, cu mâncare gustoasă, nu doar mici şi cefe, ci şi un balmuş, un miel în jântuit, un topcit, o tocană haiducească, un porc la proţap, un balmuş şi încă altele.

Cristian Tabără revine pentru a treia oară la Grinţieş cu emisiunea sa „Exclusiv în România” şi motivele venirii sale le considerăm îndrituite. Dan Păvăloiu de la TVR Cluj va veni şi el în căutare de „Natură şi aventură” şi credem că sub muntele Grinţieşului o să le găsească. Festivalul, al cărui patron spiritual este Vasile cel Mare, ne dorim să fie un succes şi să devină o alternativă deosebită pentru turismul festivalier nemţean.

Prof. dr. Daniel DIEACONU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments