sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitateMuzeul de Artă Piatra-Neamț - Expoziția temporară „The Backstage”

Muzeul de Artă Piatra-Neamț – Expoziția temporară „The Backstage”

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț aduce în atenția publicului un nou proiect expozițional. Acesta va avea vernisajul vineri, 12 iulie, începând cu ora 16:30. „The Backstage” este un proiect artistic itinerant creat de artista  israeliană – Shirley Siegal – în colaborare cu artiști din întreaga lume, fiind expus în New York, Toronto, New Delhi, Chandigarh (India), Amsterdam, Londra, Bratislava și Israel. Pentru proiectul de la Piatra-Neamț, Shirley Siegal a colaborat cu artista și curatorul Sylvia Trăistariu împreună cu care va expune pe simezele Muzeului de Artă.

Expoziția își propune să aducă în atenție faptul că istoria este făcută și de oamenii tăcuți, simpli, care sunt de obicei ignorați, în special femeile. Ele pot fi văzute ca oamenii din culise. Fără contribuția lor, evenimentele principale, nu ar putea avea loc niciodată.

Proiectul sugerează o cină simbolică reprezentând conexiune, întâlnire. Picturile în ulei pe platouri de ceramică sunt portrete ale femeilor de astăzi din mediul multicultural, fiecare portret având o poveste. Ideea unei întâlniri multiculturale care restaurează importanța femeii în istorie este susținută de texte și mesaje „scrise” pe pânze și expuse pe simezele sălii de expoziție.

Shirley Siegal este artist, arheolog, lector și instructor de artă. Realizează proiecte internaționale de artă și colaborează cu artiști și cercetători din universități din întreaga lume. Arta lui Shirley este influențată de cunoștințele sale de istorie și arheologie, dar și de evenimentele contemporane și interesează identitatea femeilor în trecut și în prezent.

Shirley are o diplomă de masterat în arheologie și studii muzeografice la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Are o activitate artistică ce însumează peste 30 de expoziții personale și colective internaționale, prelegeri în conferințe internaționale și rezidențe de artă. În 2016 a fost selectată de Ministerul Afacerilor Externe Israelian pentru a participa la rezidența de artă din Ducley Art Center, Montenegro. Lucrările sale au fost apreciate obținând premii în competiții internaționale ca „Strokes of Genius 9” sau „Show Your World”, New York (2015, 2016).

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 12 iulie – 6 august 2019.

Silvia Trăistariu, muzeograf

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments