Astăzi, la Vacanţele Muzicale, vor sosi două ansambluri de marcă din viaţa muzicală a ţării.
De la ora 19:00, pe scena Teatrului Tineretului, Ansamblul „Muzica Viva” propune melomanilor un inedit program intitulat CLASSIC MEETS JAZZ.
De la ora 21:00, pe scena din Piaţa Turnului, va urca Ansamblul de muzică veche „Codex”, braşovenii pregătind DIALOGURI ÎNTRE MUZICA VECHE TRANSILVĂNEANĂ ŞI EUROPEANĂ.
Intrarea la ambele evenimente este liberă.
***
ANSAMBLUL „MUSICA VIVA”
Fondat în 2005 de către pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice.
Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere, de-a lungul celor mai bine de zece ani de la înfiinţare, unor proiecte de succes realizate în ţară şi in străinătate. Printre ele se numără CD-ul „O călătorie spre Secolul al XX-lea” (2017), producţie cu cele mai bune recenzii ale anului în „Actualitatea Muzicală”, recitalul „Brahmsiana” (2008), spectacolul sincretic „De ce îl iubim pe Eminescu” (2016-2017), proiectul de mare anvergură profesională „Beethoven – Integrala trio-urilor cu pian” (2011-2012) şi „Dialoguri musicale” (2013-2015).
În 2013 „Musica Viva” a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii Europene de Radio, iar în 2017 se număra printre artiştii invitaţi la Festivalul „George Enescu.”
Classic meets Jazz
Este în fapt un periplu exotic prin muzica a trei continente, cu ritmuri fierbinți şi armonii exotice, ce vor prinde viaţă pe instrumente clasice, într-un spectacol inedit, live, cu muzică de Astor Piazzolla, Richard Galliano, Fazil Say, George Gershwin şi Nino Rota.
***
ANSAMBLUL DE MUZICĂ VECHE „CODEX”
A luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta.
Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.
Spectacolele și concertele Ansamblului „Codex” se bazează pe cercetările efectuate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului.
Ansamblul are o prezență permanentă în viața muzicală de muzică veche din țară și peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015 au colaborat la concertul de deschidere al Festivalului „George Enescu”, alături de Corul Național „Madrigal”.
Formația a susținut numeroase concerte, dintre care amintim pe cele de la Brașov, București, Târgu Mureș, Focșani, Sighișoara, Miercurea Ciuc, precum şi pe cel din Spania, Italia, Franța și Ungaria.
A realizat înregistrări cu muzică veche din Transilvania în Studioul Radio Târgu Mureş și în Studioul Radiodifuziunii Române din București.
Componenţa ansamblului: Ignác Csaba Filip (flaute) – director artistic, László Kovács (fidulă, vioară), Éva Kovács (rebec), Csaba Adorján (fidulă, violă), Zsombor Lázár (fidulă bas, violoncel, cobză), Árpád Szőgyör (voce, contrabas, gardon, viola da gamba), Éva Szabó (flaute, percuție).
(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)