„Poetul și Cântăreața“, recital de poezie și jazz, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește recitalul de poezie și jazz „Poetul și Cântăreața“, susținut de Mihăiță Macoveanu și Mădălina Mantu, vineri, 3 mai 2019, de la ora 12:30, în Sala Cupola. Mihăiță Macoveanu va recita din placheta de versuri „România va fi o țară mare“, apărut la Editura Societatea Scriitorilor Militari și închinată Centenarului Marii Uniri, iar Mădălina Mantu va prezenta mai multe melodii din repertoriul ei.

Am demarat împreună cu Mădălina Mantu proiectul Poetul și Cântăreața, convins fiind că România are nevoie de noi și refuzând să plec în Germania, țara care o răsplătise pe Mădălina cu apelativul «Vocea de Aur a Germaniei». În acest fel, a luat ființă proiectul Poetul și Cântăreața, dintr-o poveste de dragoste, în care doi oameni frumoși, doi artiști, și-au împletit talentele“, mărturisește Mihăiță Macoveanu.

Mihăiță Macoveanu

Mihăiță Macoveanu, un trubadur frumos și incorigibil în demersul său de a schimba o lume cenușie și plicticoasă, în una ipotetic desăvârșită“, spune Melania Cuc.

Mihăiță Macoveanu s-a născut la Slobozia, județul Ialomița, în 26 iulie 1981 și este de profesie economist.

A publicat volumele de poezie „Veniți, că România moare“, Editura Eminescu, București, 2015; „ROMÂNIA va fi o țară MARE“, Editura Societatea Scriitorilor Militari, București, 2018.

Mădălina Mantu, vocalistă jazz și musical

Mădălina Mantu este cântăreață de naționalitate română, născută în Piatra Neamț, România, având dublă cetățenie: română și germană. Provenind dintr-o familie de muzicieni cu reputație atât în țară, cât și în afara acesteia, Mădălina a moștenit calitățile tatălui său care i-a fost mentor în educația muzicală pe care și-a construit cariera. A urmat cursuri de pian începând de la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 21 de ani, perioadă până la care a studiat intensiv canto clasic, a fost solicitată prin contract în Germania. A activat profesional exclusiv în Occident, mare parte din cariera ei fiind bazată pe evoluțiile avute pe scene din Germania și Elveția, unde și-a perfecționat tehnica prin studii de specialitate sub îndrumarea unei soprane de renume de la Academia de muzică Musikhochschule Hannover. Plecată de peste 20 de ani din România, Mădălina s-a făcut remarcată prin calitățile ei vocale remarcabile pentru care a fost apreciată de nume consacrate ale jazz-ului internațional. Printre cei cu care cântăreața a avut colaborări de-a lungul carierei sale, amintim numai câteva nume: Jim Ferguson – fost solist Hot Chocolate, care s-a îndrăgostit de prestațiile cântăreței noastre, solicitând-o în repetate rânduri să i se alăture în turneele acestuia; Castle Jazz Band Hannover – alături de care a înregistrat un real succes la publicul german, Peter Schutlz – saxophonist, împreună cu care a avut nenumărate colaborări, fiind solicitați în diverse locații exclusiviste pentru a întreține recitaluri de Jazz și Musical, dar și mulți alți muzicieni germani. Mădălina a cântat pe o perioadă mai îndelungată în locații importante precum: Jazz Club Hannover, Jazz Club Bad Pyrmont, Marriott Hotel Hannover și Arabella Sheraton Hotel Hannover, în celebrul Harry’s New-York Bar. Mass-Media din Germania i-a acordat, în repetate rânduri, o atenție deosebită, cântăreața de origine română fiind o răsfățată a posturilor de radio din nord-vestul Germaniei, melodiile ei fiind difuzate periodic, existând o solicitare permanentă din partea publicului. Au fost acordate zeci de interviuri în ziarele importante din land-ul Niedersachsen, dar, de departe, cea mai mare realizare din punct de vedere mediatic o reprezintă apariția televizată de la SAT 1, unde cântăreața a susținut un recital la o emisiune matinală de maximă audiență Frühstücksfernsehen. În urmă acesteia, realizatorii emisiunii i-au propus un contract de colaborare pe termen lung. Mădălina a activat în importante locații de gen și la evenimente de prestigiu din vestul Europei, în orașe precum: Bad Pyrmont, Hamburg, Hannover, Hameln, Köln, Düsseldorf, Berlin din Germania, dar și Zurich – Elveția și altele. S-a îndrăgostit și s-a întors acasă… în țara ei.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)