vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitateTeatrul Tineretului: Florica Ichim și Irina Zlotea au lansat cartea „Cătălina Buzoianu...

Teatrul Tineretului: Florica Ichim și Irina Zlotea au lansat cartea „Cătălina Buzoianu – magie, abur, vis“

Criticul de teatru Florica Ichim, care însoțește spectacolele Teatrului Tineretului de peste 40 de ani, și tânăra sa colaboratoare, Irina Zlotea, au lansat sâmbătă, 20 aprilie, la Sala Rotondă, cartea în trei volume „Cătălina Buzoianu – magie, abur, vis“. Florica Ichim este președinta Fundației Culturale „Camil Petrescu” și redactorul-șef al publicației „Teatru Azi”, cea mai longevivă revistă culturală din România (an de apariție: 1956).

Am vrut să lansez cartea și aici pentru că sunt foarte legată de acest teatru. Teatru Tineretului este o permanență în existența mea. Este un loc pe care-l iubesc. Facem cărțile foarte ieftin, dintr-o nebunie, pentru că nouă nu ne dă nimeni niciun leu. Traversăm o tragedie a culturii române. Regizoarei Cătălina Buzoianu i-am văzut aproape toate spectacolele. Ea a reușit o dramatizare impecabilă după „Patul lui Procust”, cu o distribuție remarcabilă, nimerită, ceva de să ții minte. Cătălina Buzoianu a răzbit pentru că a fost un mare talent. O femeie inteligentă și o luptătoare, nu cu spada la vedere, ci cu încăpățânarea în chip de platoșă”, a declarat Florica Ichim.

Irina Zlotea, critic de teatru, a declarat: „Iubesc foarte mult acest volume, nu pentru că m-am ocupat de ele, ci pentru că sunt niște volume apărute în urma unei foarte mari generozități. Când ne-am apucat de lucru nu se adunau materialele și era cumplit de greu să găsim cronici, să găsim fotografii, să adunăm informații, interviuri cu regizoarea Cătălina Buzoianu și nu se lega nimic. Într-o zi, când eram absolut disperate, au început să vină materialele. De unde? De la oamenii cu care Cătălina Buzoianu a lucrat: actori, regizori, oameni de teatru… Cătălina Buzoianu este un artist complex și foarte special”.

La Teatrul Tineretului, regizoarea Cătălina Buzoianu a pus în scenă Peer Gynt (1972) și Tinerețe fără bătrânețe (1975).

Această tânără scundă şi suplă, cu chipul de fetiţă nerăsfăţată de viaţă, veşnic mirată, puţin speriată parcă, gata să lăcrimeze nu de durere, ci de ciudă că nu s-a aprins un bec când trebuia sau nu s-a încolăcit o frânghie în cerc perfect, e azi o personalitate a teatrului românesc” – citat din portretul consacrat regizoarei Cătălina Buzoianu de Valentin Silvestru în volumul Ora 19.30, apărut în anul 1983.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments