Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a găzduit, marți, 2 aprilie 2019, Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză, la care au participat cadre didactice de specialitate din liceele din Piatra Neamț și Roznov.

Prima parte a întâlnirii a avut ca temă „Învățarea limbii franceze prin publicitate“, un aspect nou propus pentru procesul didactic de către profesor Oana-Raluca Hizan de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra-Neamț, în scopul dezvoltării interesului pentru limba franceză în rândul elevilor. Doamna profesoară a explicat motivele folosirii reclamelor în procesul didactic, modalități de utilizare a publicității în activități de înțelegere a unui text citit, de predare și exersare a noțiunilor gramaticale și de lexic, de analiză a imaginii, de exprimare orală și de redactare, precum și modalități de concepere a unor exerciții, activități și secvențe didactice pornind de la reclame. Tema activității a fost ilustrată printr-o expoziție de afișe reprezentând atracții turistice din diferite regiuni ale Franței, realizate, în concepție proprie, de elevii Colegiului „Calistrat Hogaș“. Ca o completare, doamna profesoară Margareta Mancaș, de la același colegiu, a expus o serie de aspecte referitoare la exploatarea didactică a reclamelor pe suport audio-video.

Întâlnirea profesională a continuat, în partea a doua, cu prezentarea doamnei profesoare dr. Cristina Grigori, de la Colegiul Național „Petru Rareș“ Piatra-Neamț, referitoare la cursul online pentru profesorii de limba franceză oferit de Centrul CAVILAM din Vichy-Franța și la noile oferte de lectură, pe suport electronic, ale Asociației Adiflor din Roanne. De asemenea, doamna profesoară Loredana Mitrea, de la același colegiu, a prezentat aspecte dintr-un schimb de experiență realizat între elevi de la Colegiul „Petru Rareș“ Piatra Neamț și elevii Liceului „Antoine de Saint-Exupéry“ din Saint-Raphaël, Franța, cu prilejul vizitei liceenilor pietreni în localitatea franceză, în cadrul unui proiect de înfrățire între cele două unități de învățământ.

Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză a avut loc la Filiala de carte străină a Bibliotecii Județene, sub semnul creativității, al inovației și al bucuriei în abordarea și desfășurarea procesului didactic de predare și învățare a limbii franceze.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)