Ora Pământului, celebrată la Piatra-Neamț

Sâmbătă, 30 martie, la Piatra-Neamț, s-a sărbătorit „Ora Pământului”. Evenimentul s-a bucurat de un real succes pentru că frumusețea lumânărilor, aprinse măiestrit de Asociația Sens Civic, a fost îmbătată de culoarea glasurilor de copii, în jur de 400 de copii de toate vârstele, de la școala primară până la clasa a XII-a, copii incluși în Programul Național „Cantus Mundi”.

Dirijorul Ion Marin, directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, a înființat, prin implicarea voluntară a membrilor Corului Madrigal, acest program de integrare socială prin muzică în România, în care aproximativ 40 000 de copii, alături de dirijorii lor, au participat la diverse acțiuni, la concursuri, cursuri de măiestrie, concerte etc. „Cantus Mundi” dorește să unească, prin muzică și respect față de mediul înconjurător, cât mai mulți copii, indiferent de etnie, condiție socială, capacități fizice sau psihice, pentru revitalizarea societății noastre.

Elevii au fost încântați de eveniment, de faptul că au avut posibilitatea să cânte într-un cor numeros, de prietenii noi pe care și i-au făcut. Au apreciat aranjamentul lumânărilor care indica spre cele 60 de minute puse deoparte pentru Pământ. Și-au pus semne de întrebare și au găsit și răspunsuri, au făcut sute de fotografii, au cântat din toată inima și au fost fericiți, adăugând astfel încă o amintire frumoasă în panoplia vieții lor. Unii dintre ei au venit de la 40-50 de km distanță. Iată cum reușește „Cantus Mundi” să unească! Și, ce poate uni mai mult și mai frumos decât muzica?

La „Ora Pământului” de la Piatra-Neamț, au participat: Corul „Gaudium” – Liceul de Arte „Victor Brauner” – Prof. Dr. Badea Otilia; Corul Colegiului Național de Informatică – Prof. Luca Cristina; Corul „Andante”- Școala Gimnazială Nr. 5  – Prof. Nastasa Dorina; Corul „Harmonie” – Prof. Oboroceanu Elena & Daniel Miron; Corul „Irini” – Prof. Croitoru Sebastian – Liceul Teologic Ortodox „Sf. Parascheva”- Agapia;  Corul „Cromatic” – Școala Răucești – Prof. Smău Gheorghe; Formația vocal-instrumentală „Musical” a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Dumbrava Roșie & Nr. 3 Cut – Prof. Lucreția Stroici.

Mulțumim pe această cale colegilor care au însoțit elevii, părinților și tuturor voluntarilor (elevi de la diverse licee și școli din județ).

În acest an, cântul copiilor, prin „Cantus Mundi”, a ajuns în peste 30 de județe din țară. Pe pagina evenimentului „Earth Hour” Piatra-Neamț, creată de Asociația Sens Civic, au fost persoane care se interesau când va cânta Corul Madrigal. Vreau să le spun tuturor că prezența Corului Madrigal a fost simțită acolo, așa cum Enescu, Beethoven ș.a. au fost cu noi, prin glasurile corurilor de copii. Programul s-a desfășurat cu multă bucurie și căldură, atât în suflet, cât și afară. Am fost onorați de prezența domnului primar Dragoș Chitic, precum și a altor personalități marcante ale orașului nostru. Mulțumim pentru sprijin Asociației Sens Civic, Primăriei, Jandarmeriei și tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment.  Mulțumim „Cantus Mundi” pentru posibilitatea de a pune în valoare talentul copiilor, în special domnișoarei Virginia Tutoveanu, coordonatoarea pe județul nostru din partea Corului Madrigal.

Dirijor coordonator local desemnat de „Cantus Mundi” pentru Piatra-Neamț, Prof. Lucreția Stroici

https://www.facebook.com/motionarthoughts/videos/1048865408647312/UzpfSTEwMDAwMDU0NTUzNzg0NDoyNTYzMzEyNzc3MDMwMjE1/

(Foto: motionARThoughts )