Piatra-Neamț de acum și de altădată (XXVI): Fabrica de ciorapi și tricotaje „8 Martie”

Fabrica de ciorapi și tricotaje „8 Martie” a împlinit 110 ani de la înființare. Și-a început activitatea sub denumirea de „Doamna”, în 1908, având ca profil industria de tricotaje și bonetărie. Primul proprietar a fost renumitul comerciant Dimitrie Lalu (1835, Grecia – mai 1917, Piatra-Neamț).

Fiind în timpul său cel mai însemnat factor de progres al economiei orașului și județului Neamț, Consiliul Local Piatra-Neamț, în 1914, a decis ca „vechea stradă a Industriei, să poarte numele de Dimitrie Lalu”. În același timp, Dimitrie Lalu s-a bucurat de aprecierile Regelui Carol I, care l-a considerat „un bun și sfătuitor prieten”. (Constantin Prangati, Dicționarul oamenilor de seamă din județul Neamț, Editura Crigarux, 1999)

Între anii 1964 și 1968, Întreprinderea „8 Martie” a susținut financiar și echipa feminină de volei Unic, pe atunci Țesătura, care, în luna mai 2014, a sărbătorit 50 de ani de la înființare.

La fabrica de ciorapi și tricotaje „8 Martie” din Piatra-Neamț, se lucrează la extinderea spațiilor productive și la modernizarea procesului tehnologic. Acum, aici este un șantier în toată puterea cuvântului.

Lucrările de extindere constau dintr-o construcție ce va cuprinde noua secție de vopsitorie și o secție de confecții-tricotaje – activitate cu totul nouă în profilul fabricii. Odată cu noile construcții va fi dublată și capacitatea de producție a secției raschel, prin reamplasarea fluxului tehnologic pe principii moderne și dotarea secției cu încă 13 mașini noi de tricotat.

Noua secție de vopsitorie va fi dotată cu instalații și utilaje moderne, toate de fabricație românească și de înaltă ținută tehnică, cum sunt: aparate de vopsit fire în sculuri și bobine, uscătoare, un agregat de confecții la care transportul semifabricatelor pe faze va fi complet mecanizat.

În noua construcție condițiile de lucru vor fi din cele mai bune. De exemplu, la noua vopsitorie nu vor mai exista aburi, ci se va lucra pe cu totul alte principii. Hala de vopsire va fi înaltă, spațioasă, prevăzută cu o instalație specială de condiționare a aerului, vor fi montate sisteme de încălzire centralizată etc.

Noile capacități de producție vor intra în funcțiune până la sfârșitul anului 1966, realizându-se prin aceasta o sporire a producției cu 42 la sută față de anul 1965”. (Steagul Roșu, 9 noiembrie 1965)

Peste trei ani, în 1968, când s-au sărbătorit 6 decenii de activitate, pe lângă fabrică mai funcționau un cămin de copii, un cabinet medical și un cabinet dentar, iar cei 2.000 de salariați beneficiau de „condiții de lucru nemaiîntâlnite. În hale spațioase, cu pereți laterali din sticlă termoizolantă, aparate speciale asigură primenirea aerului și o temperatură constantă. S-a făcut totul pentru reducerea zgomotului, s-au mecanizat operațiunile care cereau un mare efort fizic, s-a asigurat iluminatul optim. S-au construit vestiare spațioase și instalații sanitare moderne”. (Dumitru Boariu, directorul Fabricii „8 Martie”, Angela Manole, secretarul comitetului de partid, Ceahlăul, 21 decembrie 1968)

Violeta MOȘU; Foto: Casa bunicii, Comunismul în România, industrializarearomaniei.blogspot.com