miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitateInfo-educație: Elena Cuza și Iulia Hălăucescu, evocate elevilor de clasa a V-a...

Info-educație: Elena Cuza și Iulia Hălăucescu, evocate elevilor de clasa a V-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner”

O lecție specială, desfășurată sub genericul „Rolul femeii în societatea românească – tradiție și modernitate”, a fost dedicată astăzi istoriei unor femei de excepție. Astfel, la Muzeul de Etnografie și la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț au fost prezentate elevilor de clasa a V-a de la Liceul de Arte „Victor Brauner”, două personalități care au marcat, inclusiv, istoria orașului Piatra-Neamț: Elena Cuza și Iulia Hălăucescu. Activitatea a fost coordonată de prof. dr. Luminița Moscalu, muzeografii Florentina Buzenschi, Silvia Trăistariu și prof. Valentina Andrei.

Introducerea s-a făcut la Muzeul de Etnografie, loc în care s-a realizat o incursiune în lumea satului tradițional.

Femeia era „stâlpul casei”, fiind cea care se ocupa de creşterea şi educarea copiilor, de asigurarea hranei şi a îmbrăcămintei pentru toţi membrii familiei. Din mâinile ei vrednice ieşeau frumoase covoare şi costume populare de sărbătoare. În viaţa religioasă, femeia era cea care transmitea obiceiurile legate de riturile de trecere, cunoscând rostul lucrurilor în cele mai importante momente din viaţa omului”, a precizat muzeograful Florentina Buzenschi.

Activitatea a continuat la Muzeul de Artă prin rememorarea unor momente de referință din viața Elenei Cuza, „minunată principesă”, doamna Unirii și a Iuliei Hălăucescu, supranumită „doamna acuarelei românești”.

Remarcabila activitate a Elenei Cuza reprezintă un model pentru tânăra generație. Acțiunile de caritate, susținerea cauzei copiilor talentați, dar și modestia, compasiunea, generozitatea au constituit motivele admirației contemporanilor și posterității”, a subliniat prof. dr. Luminița Moscalu.

O parte din opera Iuliei Hălăucescu poate fi admirată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț unde o sală îi poartă numele și unde aceasta expunea deseori. S-a implicat mult în activitatea muzeului, iar în ultimii ani ai vieții a donat în jur de 290 de lucrări, devenind astfel unul din fondatorii instituției alături de Simona Vasiliu Chintilă și Aurelia Vasiliu Ghiață”, a adăugat muzeograful Silvia Trăistariu.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments