sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateProf. Cristina Petrariu: „Ana-Maria Lemnaru este un artist care propune concepte ce...

Prof. Cristina Petrariu: „Ana-Maria Lemnaru este un artist care propune concepte ce par să zguduie privitorul”

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț prezintă publicului un concept expozițional original, „În gura Marelui URS”, semnat de artista Ana-Maria Lemnaru, care îmbină ilustrația cu mijloacele media. Proiectul aduce în atenţie povestea celor 700 de copii întemnițați la penitenciarul Târgșor, între anii 1949 și 1951, de către autoritățile comuniste, fiind considerați nedemni de dictatura instaurată.

În primul rând, povestea se încadrează într-un documentar ficțional, este documentată istoric și este prezentată din perspectiva unui personaj inspirat din realitate.

În al doilea rând, ea prezintă simultan atât realitatea dureroasă și profundă a existenței unei închisori pentru copii, cât și simplitatea și gingășia unei povești în care două grupuri de copii aflate în conflict reușesc să se împrietenească.

În al treilea rând, ea transmite un mesaj pe care cu toții îl simțim, conștient sau nu: acela că noi, oamenii, doar împreună putem trece cu bine peste obstacolele vieții, că doar ceea ce contează este iubirea dintre noi”, a declarat artista originară din Piatra-Neamț.

Totodată, a fost lansată și cartea care poartă același titlu. Editat de Maria Axinte (fondator al Memorialului Închisoarea Pitești), acest roman grafic a fost publicat la Editura Manuscris. „Avem o încercare de a infantiliza un adevăr istoric foarte dramatic – un copil pus într-o închisoare, un copil supus unui proces de reeducare ideologică. Este o infantilizare prin desen, care utilizează o perspectivă naivă, astfel încât cei tineri să-și poată face o idee. E o încercare curajoasă, pentru că este riscant să îndulcești, să eufemizezi o experiență atât de tragică”, a precizat prof. Adrian G. Romila, critic literar.

Evenimentul a fost organizat de Complexul Muzeal Județean Neamț în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro”.

Îmi place foarte mult stilul ei de lucru, atât ca ilustrator, cât și ca artist în domeniul animației. Ana-Maria este un artist care propune concepte ce par să zguduie privitorul. Sunt bucuroasă că am avut privilegiul să lucrez cu ea încă de când era elevă. Sunt convinsă că va avea un parcurs excepțional”, a spus prof. Cristina Petrariu, președinta Asociaţiei Culturale „Arte.Ro”.

Realitățile pe care le evocă acest proiect artistic sunt mai puțin cunoscute publicului larg, cu atât mai puțin tinerilor, elevilor, cărora cred că li se adresează”, a menționat și dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul științific al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Silvia Trăistariu, muzeograf la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț: „Conceptul expozițional realizat apelează foarte mult la partea cognitivă. Se face trimitere atât la claustrarea fizică, cât și la cenzura psihologică”.

Ana-Maria Lemnaru (n. 1993, Piatra-Neamț) ilustrează literatură și realizează scurtmetraje de animație, fiind un artist care și-a propus să pună în valoare puterea poveștilor în educație și dezvoltare socială. A absolvit în 2017 Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, specializarea Grafică și un master în același domeniu.

Expoziția este deschisă publicului până duminică, 10 martie.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments