vineri, aprilie 12, 2024
AcasăActualitateTeatrul Tineretului: #SAFESPOTT pentru tineri

Teatrul Tineretului: #SAFESPOTT pentru tineri

Teatrul Tineretului Piatra-Neamț se transformă pentru următorii doi ani în #SAFESPOTT pentru tineri. Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul #SAFESPOTT va promova un spațiu sigur de dezbatere educativă destinată publicului tânăr, pe tema diversității și toleranței, prin susținerea producției a trei spectacole de teatru educațional (două în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia” și unul în Sala Mare a teatrului), bazate pe texte contemporane selectate în urma unui concurs adresat dramaturgilor sub 35 de ani. Suntem în etapa de pregătire, dar suntem și nerăbdători, așa că până să dăm drumul oficial concursului de dramaturgie, care va fi undeva prin luna martie, anunțăm tema, astfel încât dramaturgii să aibă timp suficient de creație. Căutăm texte nou-nouțe, nepublicate și nemontate care să aibă la bază tema diversității și a toleranței în rândul tinerilor și care să se adreseze următoarelor categorii de public: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.

Aceste texte vor genera spectacole realizate de echipe compuse din profesioniști sub 35 de ani (regizor, scenograf, sound/video designer), secondate de asistenți voluntari, elevi de liceu. Deci, liceeni și tineri regizori cu vârsta sub 35, fiți și voi cu ochii pe noi! În martie și aprilie vom lansa apeluri cu privire la regia și echipele de asistenți liceeni pentru cele trei spectacole ce vor fi produse în cadrul proiectului.

Spectacolele vor fi reprezentate sub forma unei stagiuni mobile în trei orașe din județul Neamț, în ideea dezvoltării unui public participativ – deci, o componentă esențială a proiectului o reprezintă discuțiile cu publicul ce vor avea loc la finalul fiecărei reprezentații. Acestea vor fi moderate de către psihologi educaționali, sociologi și pedagogi, cu participarea elevilor instituțiilor educaționale partenere din fiecare localitate, având ca scop atât provocarea dialogului pe baza creației teatrale și a principiilor diversității și toleranței, cât și cercetarea sociologică privind relațiile interumane de la nivelul micro-comunităților abordate într-un context național și internațional din ce în ce mai nociv în ceea ce privește principiile mai sus enunțate. Pe baza textelor selectate vor fi realizate, împreună cu liceenii instituțiilor educaționale partenere, o serie de instalații artistice în puncte cheie ale orașului Piatra Neamț.

Partenerii Teatrului Tineretului pentru #SAFESPOTT sunt: Asociația LiterNet, Asociația Estetica, Asociația T.E.T. Alexandria, Teatrul „Luceafărul” Iași, Casa Culturii „Ion Creangă” Tîrgu Neamț, Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, Liceul de Artă „Victor Brauner”, Colegiul Național „Roman Vodă”, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Tîrgu Neamț. (Teatrul Tineretului)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments