joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateZiua Culturii Naționale, sărbătorită la Biblioteca „G.T. Kirileanu”

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Biblioteca „G.T. Kirileanu”

Această zi este un omagiu adus memoriei poetului Mihai Eminescu, este o zi de reflecție asupra culturii române în păstrarea și cultivarea identității naționale, în condițiile diversității europene, dar și a proiectelor culturale de interes național, este un prilej de a reaminti rolul și importanța educației și a lecturii publice în dezvoltarea personalității umane”, a spus Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu” Neamț, în deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale, organizată astăzi, 15 ianuarie, în Sala Cupola, în prezenţa unui numeros public.

Cu acest prilej, prof. dr. Nicolae Scurtu, istoric literar, a lansat al treilea volum al cărții „Contribuții de istorie literară“.

Am conceput aceste contribuții ca niște auxiliare ale istoriei literare, în care am adunat scrisori de mare valoare. Mă opresc după ce voi publica 15 volume. În ultimul timp, m-am axat pe căutări privind relațiile scriitorilor cu ținutul Neamț. Am 30 de texte referitoare numai la scriitorii care au avut legătură cu aceste meleaguri”, a declarat Nicolae Scurtu.

Au mai vorbit despre cartea lui Nicolae Scurtu, invitatul special al reuniunii culturale, scriitorii Constantin Bostan, Lucian Strochi și Cristian Livescu, ultimul dintre ei prezentând și comunicarea „Epigonii lui Mihai Eminescu și dinastia regală a poeziei românești”.

Îndrumați de profesoarele Elena Botez, Olguța Toma, Narcisa Pavel și Cristina Ilie, elevii clasei de canto de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ din Piatra-Neamț au susținut un emoționant recital muzical. Ei au fost acompaniați la pian de prof. dr. Adrian Stroici.

Scriitorul Dan Iacob a recitat din lirica eminesciană și a vorbit despre eminescologul Petru Creția, cel care, alături de Dumitru Vatamaniuc, a continuat editarea operelor lui Eminescu.

Știm foarte bine că Perpessicius a reușit să editeze 6 volume, între anii 1937 și 1963, iar apoi, între anii 1975 și 1994, Petru Creția a mai editat încă 10 volume”, a subliniat Dan Iacob.

Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției de pictură „Dor de Eminescu“, în care sunt prezentate tablouri de Dumitru Bezem din colecția Elena și Vasile Pleșca.

Ne este drag și dor de Eminescu. Astăzi ne prezentăm în fața dumneavoastră cu această suită de tablouri dedicată Zilei Culturii Naționale. Grație maestrului Dumitru Bezem, vă invităm să vă plimbați privirea pe ceva frumos”, a spus Elena Pleșca.

Totodată, a fost lansat volumul „1918. Album documentar“ editat de  Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în cadrul proiectului „1918 în colecțiile Fondului Documentar «G.T. Kirileanu». Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Invitatul special al lansării de carte a fost Sorin Grumuș, istoric militar. Finalul manifestării a aparținut cantautorului Nicanor Casandruc.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments