Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a editat „1918. Album documentar“, care vede lumina tiparului zilele acestea. Dedicat Centenarului, albumul cuprinde documente de arhivă, mărturii, imagini, informații din documentele aflate în colecțiile Fondului documentar „G.T. Kirileanu“ și este structurat pe trei mari capitole: Eroi nemțeni ai Războiului pentru Întregirea Națională, Anul 1918 în presă și Cărți despre Marea Unire.
Printre cărțile care ilustrează volumul se află „Zece ani dela unirea Bucovinei: 1918-1928 / Cernăuți: Editura Tiparul „Glasul Bucovinei“. „Pe urma armatei române, răspânditoare de pace și asigurătoare de liniște, începu îndată marea operă de consolidare și de așezare a stăpânirei românești din Bucovina. Era nespus de mult de făcut atunci, când după un răsboi crâncen de patru ani și după repetatele ocupațiuni rusești, Bucovina, vesela grădină de odinioară, ajunsese o ruină. Sute de sate și orașe, pe unde se așezase vremelnic frontul austro-rus, erau prefăcute în ruină, și numai grămezile de dărâmături mai indicau locul, unde înainte de război se ridicau înfloritoare gospodării sătești“, se spune în această lucrare.
Altă carte este „Basarabia“ de George Vâlsan, apărută la Cluj, la Editura Institutul de Arte Grafice „Ardealul“ în 1924, din care cităm: „Pentru Rusia, Basarabia a fost o colonie, prețuită numai fiindcă punea imperiul în contact cu Dunărea și dădea prestigiu politic asupra Peninsulei Balcanice și Europei centrale. Din pur interes strategic s-au construit 945 km de cale ferată, care în bună parte nu corespund trebuințelor locale. Tot din nevoi militare s-a încercat canalizarea brațului Chilia. Șosele nu s-au pietruit decât pe 200 km. Basarabia e o țară fără drumuri“.
Unire necondiționată au cerut cei 1228 de delegați ai tuturor ținuturilor românești. Unire fără nicio restricție, a strigat uriașa mulțime de pe Câmpul lui Horea. Firesc, ziarele tratau cu prioritate momentul Alba Iulia. Păstrate în colecțiile Fondului documentar „G.T. Kirileanu“, „Adevărul“, „Cuvântul“, „Neamul Românesc“, „România“, „Avântul“ (Piatra-Neamț), „Unirea Poporului“ (Blaj) și „Patria“ (Cluj) sunt publicațiile care reflectau atunci nașterea României Mari.
Un alt capitol consistent este dedicat eroilor nemțeni ai Războiului pentru Întregirea Națională, dintre care-i amintim pe Nicolae Dăscălescu, Dumitru Coroamă, Mihai I. Butescu, Ernest Broșteanu, Ilie Crețulescu.
Totodată, reamintim că au fost editate alte două lucrări de interes – „1918 în colecțiile Fondului documentar «G.T. Kirileanu»“ și „1918 în colecțiile Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu».
Albumul documentar dedicat Centenarului este inclus în Proiectul „1918 în colecțiile Fondului documentar „G.T. Kirileanu“. Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania“, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. (Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)