„Poduri de culoare” între Tel Aviv şi Piatra-Neamţ

La Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a avut loc, zilele trecute, vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Poduri de culoare” semnată de tineri artişti din Piatra-Neamţ şi Israel.

Proiectul, organizat de ICR Tel Aviv în colaborare cu Asociația Culturală Arte.Ro, Primăria şi Palatul Copiilor din Piatra-Neamţ, reuneşte o serie de lucrări – picturi în ulei şi acuarelă, grafică – realizate pe formate şi în tehnici diverse, care fac referire la oraşul de la poalele Pietricicăi în care tinerii artişti s-au cunoscut, participând la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional „Piatra-Neamţ Creativ”. Lucrările au ca teme principale edificii arhitecturale simbol, mărturii ale secolelor de artă, cultură, istorie şi tradiţii ale oraşului.

Deschiderea expoziției a început cu ceremonia de aprindere a lumânării de Hanuka, sărbătoare tradiţională evreiască, pe un fond muzical interpretat de Rely Schwartzberg, seara fiind apoi moderată de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv.

Delegaţia artistică din Piatra-Neamţ a fost formată din Crina Gogu Craiu, consilier local, reprezentanţi ai Palatului Copiilor (prof. Cristina Petrariu şi Lucian Gogu-Craiu), dr. Mariana Ciobanu, Silvia Trăistariu, muzeograf la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, însoţiţi de tinerele artiste Theodora Musceleanu (17 ani), Ana Maria Gogu-Craiu (11 ani) şi Miruna Morţe (15 ani).

Din Israel au luat cuvântul Shirley Segal, coordonatoarea şi curatoarea lucrărilor tinerilor israelieni, Etgard Bitel, jurnalist israelian de origine română, Moshe Shimon, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Evreilor Originari din Piatra-Neamt şi Tg. Neamţ, şi reprezentantul primăriei localităţii Kiriat Malachi.

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri, iar publicul, prezent în număr mare la vernisaj, a fost format din copii şi adolescenţi israelieni însoţiţi de familiile lor.

Expoziţia rămâne deschisă la sediul ICR Tel Aviv, până la 18 ianuarie 2019.

Violeta MOȘU