Elevii Liceului de Arte„Victor Brauner” au sărbătorit Centenarul Marii Uniri

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a fost marți, 27 noiembrie, gazda unei activități cu semnificație istorică la care au participat elevi ai Liceului de Arte „Victor Brauner”. Coordonată de prof. dr Luminița Moscalu, muzeograful Florentina Buzenschi și prof. Mihaela Mancaș, manifestarea a cuprins o trecere în revistă a momentelor esențiale ale anului 1918, prezentarea personalității reginei Maria și a regelui Ferdinand și, de asemenea, evocarea simbolisticii costumului tradițional.

„Celebrarea Centenarului s-a dorit a fi un demers nu numai pentru trecut, cât mai ales pentru prezent și chiar pentru viitor, pentru nevoia de a păstra în memoria afectivă un moment excepțional al națiunii române”, a subliniat prof. dr Luminița Moscalu.

„Expoziţia IA NEAM(Ţ)ULUI este un omagiu adus Reginei Maria care a iubit şi promovat portul tradiţional românesc de sărbătoare. O lecţie de istorie dedicată Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, care se desfăşoară într-un astfel de loc, face legătura dintre prezent şi trecut şi contribuie la cunoaşterea valorilor perene ale românilor. Sper că, peste ani, Centenarul să rămână în memoria acestor talentaţi elevi şi datorită acestei activităţi”, a precizat Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț. (Dor de Neamț)