duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitateNaţionala U19 de futsal, la „Campionii României“

Naţionala U19 de futsal, la „Campionii României“

Naţionala U19 de futsal a României s-a aflat la Piatra-Neamţ pentru două jocuri amicale în compania echipei similare a Republicii Moldova, iar DJST Neamţ a profitat de prezenţa tricolorilor pentru o întâlnire în cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“.

Invitaţia a fost acceptată de către antrenorul principal, Endre Kasco, de jucătorii Robert Crişan (căpitanul echipei), Teodor Lungu (portar) şi de către pietreanul Cristian Vornicu, reprezentantul futsalului în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal şi delegat UEFA pentru jocurile de futsal.

Gazda evenimentului a fost Şcoala Gimnazială „Elena Cuza“ din Piatra-Neamţ, care a fost reprezentată de 100 de elevi din clasele a VI-a A, a VI-a B şi a VII-a A şi de directorul adjunct, Ioana Antonovici.

După o scurtă prezentare a fiecăruia dintre oaspeţi, în sala de sport a acestei unităţi de învăţământ a început un dialog interesant purtat cu elevii. Mai grea la început, pentru că lipsa de încredere în forţele proprii este specifică vârstei copiilor prezenţi în sală, comunicarea între părţi a devenit tot mai intensă odată cu trecerea timpului. Asta poate şi deoarece Cristian Vornicu a avut o idee inedită: „Am patru insinge cu însemnele UEFA. La final, fiecare dintre noi patru va acorda câte o insingă copilului ce a pus cea mai interesantă întrebare“. Şi întrebările au fost despre aproape orice.

„De ce se face fotbal în orice oraş din lume şi alt sport nu se face chiar în fiecare oraş?“, „Care este diferenţa între fotbal şi fotbalul american?“, „Pentru voi, ca jucători, antrenorul este un exemplu de urmat?“, „Poate ajunge un copil la performanţă chiar dacă nu începe sportul de vârstă fragedă?“, „Când terminaţi cu fotbalul ce veţi face?“, „Cel mai important joc al carierei care a fost?“, „Cel mai dificil moment al carierei când a fost?“, „Dacă veţi avea un meci foarte important şi cineva drag ar avea nevoie de ajutorul dumnevoastră ce veţi alege?“, „Cum de faceţi aşa multe sacrificii când ştiţi că pierdeţi clipe alături de familii şi prieteni?“ „Care sunt argumentele prin care mă puteţi convinge să aleg futsalul şi nu fotbalul?“

Setul de întrebări de mai sus reprezintă doar o parte din ce s-a întrebat în sala de sport a Şcoalii Gimnaziale „Elena Cuza“ din Piatra-Neamţ. Iar „intervievaţii“ au răspuns pe rând, privind adesea în ochi copilul ce a pus întrebarea. Faptul că sportivii au avut mereu replici coerente a făcut ca şi curajul elevilor să crească. Cei mici au primit astfel încredere că se poate purta un dialog serios şi frumos în acelaşi timp cu oameni pe care nu i-au văzut în viaţa lor. Reprezentanţii echipei naţionale U19 de futsal a României le-au explicat copiilor de ce au ales acest sport şi ce sacrificii fac în fiecare zi pentru a fi mai buni. S-a vorbit despre visuri de a juca sau antrena în Liga Campionilor, de a ajunge la un turneu final de Campionat European, de a juca la cel mai bun club de futsal din lume. Au fost răspunsuri despre emoţii trăite la diferite partide, despre gânduri şi frământări de dinainte şi după jocuri, de analize proprii ale evoluţiilor proprii, dar şi despre respect şi colegalitate. Atât antrenorul Endre Kacso, cât şi jucătorii Robert Crişan şi Teodor Lungu au atras atenţia copiilor despre importanţa prezenţei la şcoală, despre importanţa timpului acordat pentru studiu. Cei doi jucători vor avea examen de bacalaureat în vara lui 2019, astfel că învăţatul este o parte importantă din viaţa lor în prezent.

„O altfel de oră de sport“ s-a încheiat cu multe întrebări nepuse, pentru că timpul s-a scurs rapid, dar cu elevi care au părăsit sala de sport a şcolii pietrene doar după ce şi-au aplaudat oaspeţii şi au promis că vor fi în tribune la jocurile din Polivalenta pietreană.

(www.campioniiromaniei.com; Text şi foto: Marcel Mihalcea – DJST Neamţ)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments