marți, februarie 27, 2024
AcasăActualitateUn fotograf romașcan spune povestea arborilor seculari din România

Un fotograf romașcan spune povestea arborilor seculari din România

Florin Ghenade, un talentat artist fotograf romașcan, s-a remarcat pe plan naţional şi internaţional printr-un proiect dedicat fotografierii arborilor seculari din ţară.

Este licenţiat al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţi Naţionale de Arte din Bucureşti, secţia Foto-Video. Anterior, a urmat, timp de trei ani, cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Florin Ghenade s-a născut în anul 1982, la Roman, dar trăieşte şi lucrează în Capitală.

În cadrul proiectului său, „Arbori Bătrâni”, Florin Ghenade a fotografiat şi înregistrat, noaptea, pe plan-film, arbori remarcabili din România. Pentru acest proiect a călătorit timp de şase ani prin ţară fotografiind arborii seculari. I-a documentat pe întuneric, în peisajul lor natural, iar pe lumină a întâlnit comunitatea din jurul acestora.

Voiam să fac un proiect fotografic care să includă împrejurimile oraşului Roman, de unde sunt şi voiam, prin intermediul acestui proiect, să realizez un fel de comentariu vizual asupra limitelor fotografiei. Am fotografiat mai întâi un arbore, am făcut fotografia ziua. Tot ce ştiam la ora aceea era că vreau să lucrez pe un format «large», astfel încât detaliile să fie perfecte. A mai durat o vreme şi am făcut mai multe probe, până am realizat că de fapt îmi doresc să scot copacul în evidenţă, şi nu ceea ce se află în jurul lui, aşa că am încercat să fac fotografiile noaptea, să pun copacul pe un fundal negru total. Am petrecut 3 – 4 luni căutând informaţii despre arbori, pe internet, în arhivele primăriilor. Şi alte luni în care am căutat aparatura, logistica necesară, în care am făcut probe să îmi dau seama dacă am capacitatea tehnică de a realiza fotografiile aşa cum mi le doresc eu”, a declarat artistul.

Florin Ghenade a mai spus că fiecare dintre arborii pe care i-a fotografiat are o poveste.

 „M-a impresionat mult povestea salciei Lizucăi, din Dumbrava Minunată. Arborele a fost salvat şi acum se afla în curtea unei mănăstiri. Îmi aduc aminte, cu drag, de o întâmplare dintr-un sat de pe lângă Hanu Ancuţei unde, lângă pom, am găsit seara, când ne-am întors să facem fotografia, un domn la costum, cu flori de liliac în mână, care venise se ne întâmpine. Sau povestea lui Stejărel, un stejar foarte bătrân care căzuse pe marginea drumului, şi totuşi nimeni nu s-a gândit să îl taie, ci întrega comunitatea de acolo încă avea referinţe despre el ca fiind Stejărică, arborele pe care îl ştim de când eram mici”.

Expoziţia de fotografie „Arbori Bătrâni” a artistului Florin Ghenade poate fi vizitată începând de sâmbătă, 17 noiembrie, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. (Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments