duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitate„Consum excesiv”, o nouă premieră la Teatrul Tineretului

„Consum excesiv”, o nouă premieră la Teatrul Tineretului

Vineri, 16 noiembrie, de la ora 17.00 și de la ora 20.00, în Sala Studio „Corneliu-Dan Borcia” a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț va avea loc premiera spectacolului de teatru „Consum excesiv”, un spectacol documentar care urmărește îndeaproape cauzele și efectele consumului excesiv de alcool din țara noastră.

Despre spectacol, Daniel Chirilă, regizor și dramaturg, precizează:

„Este un spectacol carusel construit în jurul faptului că un singur dependent de alcool din cei 2-3 milioane câți se găsesc în țara noastră ajunge să influențeze până la 7 persoane din jurul său. Aici suntem și de aici am pornit. Am încercat să înțeleg și să nu judec. Am încercat mai mult ca niciodată să fie un spectacol sincer, un spectacol care să pună măcar un semn de întrebare fără a renunța însă la teatralitate. E un carusel de povești legate de ce înseamnă alcoolul pentru societatea noastră de azi”.

Rezultat al parteneriatului dintre Platforma culturală Frilensăr și Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț, spectacolul are la bază o documentare realizată de Ruxandra Pătrașcu, ca urmare a obținerii unei burse de documentare oferite în parteneriat cu Scena9. Documentarea va fi prezentată și într-o formă mai elaborată la sfârșitul lunii noiembrie și va fi publicată de site-ul Scena9.ro.

„Consum excesiv” va avea 2 reprezentații și în localitatea Târgu Neamț, pe 21 noiembrie, la Casa Culturii „Ion Creangă”.

Informații despre situația consumului de alcool în țară:

– România este pe locul trei la nivelul UE după cantitatea de alcool consumată și pe locul al doilea ca cel mai dăunător model de consum;

– La nivel global, românii ocupă locul al cincilea ca model de consum excesiv;

– Numărul româncelor al căror deces e atribuibil alcoolului este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar decesele din rândul bărbaților ne situează pe locul al patrulea;

– Un studiu recent, finanțat de fundația Gates și publicat în august, susține că cei mai mari consumatori de alcool sunt bărbații români;

– Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste trei milioane de persoane își pierd viața din cauza consumului de alcool, iar Ministerul Sănătății estimează că 17,000 dintre aceștia sunt români.

Încă nu avem o strategie națională care să vizeze tulburările legate de consumul de alcool.

De 5 ani, Platforma culturală Frilensăr s-a evidențiat în mediul cultural ca unul din cei mai importanți producători teatrali independenți, în repertoriul platformei găsindu-se 10 spectacole de teatru produse de la zero, de la scenografie, scenariu până la regie proprie. Spectacolele platformei au participat la festivaluri importante din țară, precum: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Gala Hop, Undercloud, Maratonul teatrului independent, Iași Fringe Festival, Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța, Festivalul de Teatru Scurt Oradea etc. În cadrul acestor festivaluri, membrii platformei Frilensăr au câștigat peste 10 premii, printre care amintim: Premiul juriului de adolescenți – Festivalul de Teatru Piatra Neamț 2018, Cea mai bună trupă de actori la Gala Hop 2016, Premiul juriului și Premiul pentru costume la Undercloud 2017 sau Premiul pentru cel mai bun scenariu la Maratonul Teatrului Independent 2014.

Un spectacol de Daniel Chirilă

documentare: Ruxandra Pătrașcu Maian

scenografie: Andreea Tecla și Mădălina Niculae

video design: Andrei Cozlac

Cu: Sabina Brândușe, Victor Giurescu, Florin Hrițcu

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Organizatori: Platforma culturală Frilensăr

Parteneri:  Teatrul Tineretului Piatra-Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă” Târgu-Neamț

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Agerpres, IQads.ro, SMARK, noizz.ro

*Proiectul cultural CONSUM EXCESIV nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. (Teatrul Tineretului Piatra-Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments