marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateDumitru Bezem, din nou pe simezele CAR Pensionari

Dumitru Bezem, din nou pe simezele CAR Pensionari

Galeria de Artă „Gheorghe Vadana” a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Piatra-Neamț găzduiește o nouă expoziție de pictură a binecunoscutului artist plastic nemțean Dumitru Bezem.

Vernisajul expoziției a avut loc marți, 6 noiembrie, în prezența unui public dornic de a lua parte la un asemenea eveniment din domeniul artei plastice, de a vedea mult apreciatele picturi ale lui Dumitru Bezem.

Cu această ocazie, artistul plastic Mircea Răsvan Ciacâru și criticul de artă prof. dr. Lucian Strochi au vorbit pe larg despre bogata activitate creatoare a pictorului Dumitru Bezem, despre reușita și valoarea deosebită a lucrărilor care compun această expoziție și care poate fi considerată, pe bună dreptate, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie.

Spre finalul vernisajului,a vorbit și Dumitru Bezem făcând referiri la împlinirile de până acum și la gândurile și preocupările sale viitoare din domeniul artei plastice.

După cum era de așteptat, și această nouă expoziție a pictorului Dumitru Bezem a fost foarte bine primită de participanții la vernisaj și continuă să fie văzută cu mult interes de publicul căruia îi plac cu adevărat lucrările de artă plastică în general și mai ales picturile care alcătuiesc expozițiile lui Dumitru Bezem.

Expoziția de față cuprinde câteva zeci de lucrări, între care se găsesc și se regăsesc minunate flori și peisaje, încântătoare priveliști de toamnă, când natura se scaldă în culori care îți taie răsuflarea, de la galben aprins, până la mov și argintiu; sunt prezente, de asemenea, emoționante case și interioare țărănești, edificii bisericești, chipuri și multe ale imagini izvorâte, desigur, din amintirile și trăirile sufletești ale creatorului acestor picturi, care nu este altul decât pictorul Dumitru Bezem. Cel care, așa cum s-a mai spus și cum bine se știe, este nemțean, fiu al frumoaselor meleaguri ale Tarcăului, meleaguri care ne reamintesc de fiecare dată, de Iulia Hălăucescu, renumita Doamnă a acuarelei românești, de Vitoria Lipan, din minunatele scrieri ale lui Mihail Sadoveanu, care a fost unul din cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, care a scris și publicat aproape o sută de volume, care obișnuia să vină adesea la Mânăstirea Neamț și la Schitul Vovidenia, acolo unde s-a aflat și casa de creație a sa și unde s-a și stins din viață, la 19 octombrie 1961.

Prin lucrările care compun noua sa expoziție, Dumitru Bezem face încă o dată dovada că acordă atenția cuvenită componentelor esențiale ale picturii, așa cum sunt, după cum bine se știe, compoziția, culoarea și lumina, fără de care, se înțelege, nu poate fi vorba despre o pictură adevărată, reușită.

Cu fiecare expoziție deschisă publicului iubitor de pictură, Dumitru Bezem confirmă și reconfirmă adevărul că este un bun colorist, că prin culoare acest neobosit creator de frumos reușește să ilustreze, să emoționeze, să exprime sentimentele bucuriei, ale forței, ale acțiunii…

Și această nouă expoziție a pictorului Dumitru Bezem, prin creațiile pe care le cuprinde, prin tablourile de pe simeze, rămâne, pentru cei care vin și o văd, ca o expoziție deosebit de frumoasă, care ne vorbește, prin limbajul specific al autorului, despre un ideal estetic, despre un cult al frumosului, despre o muzicalitate spirituală, artistică, picturală, în care poezia, visarea își fac loc în sufletul celor care privesc asemenea imagini, asemenea lucrări de artă plastică.

Putem anticipa că și această nouă expoziție a pictorului Dumitru Bezem, deschisă marți, 6 noiembrie, la Galeria „Gheorghe Vadana” a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Piatra-Neamț, va fi primită și privită în continuare cu mult interes și cu aprecieri deosebite din partea marelui public, a celor care au cu adevărat multă dragoste de frumos, de culoare, de pictură, de artă plastică.

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Piatra-Neamț

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments