Încă o pierdere grea pentru sportul nemțean: prof. Neculae Zaharia s-a stins din viață!

Neculae Zaharia (în centrul imaginii)

Lumea fotbalului de la noi este mai săracă, odată cu trecerea în neființă a prof. Neculae Zaharia, apreciat fotbalist, antrenor și conducător al sportului nemțean. Cei care l-au cunoscut îi plâng neființa și îi cinstesc memoria. Temperamental și exigent, a pus mult suflet în tot ceea ce a făcut. A decedat sâmbătă, 29 septembrie, la vârsta de 73 de ani.

Drum lin, domnule profesor!

Condoleanțe familiei îndoliate!

Neculae Zaharia și Iosif Iencsi

* Prof. Neculae Zaharia a fost primul şef al sportului nemţean după Revoluţie

În martie 1990, la sediul fostului CJEFS Neamţ (Consiliul Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport), a avut loc o „şedinţă de… orientare” asupra viitorului director al instituţiei, care, în primele luni după „vestita revoluţie română” îşi schimbase numele în Direcţia pentru Educaţie Fizică şi Sport. Alexandru Paraschivescu, reprezentantul Ministerului Sporturilor n-a dorit ca la această şedinţă să ia parte şi presa, însă până la urmă a revenit asupra deciziei.

„Se pare că principalul motiv al refuzului prezenţei presei a fost faptul că orientarea fusese deja… stabilită, Gheorghe Maftei, preşedintele AS Metalul Roman propunându-l pe dl. Ion Balcâza, fostul preşedinte al CJEFS Neamţ. Propunerea a stârnit discuţii aprinse între specialiştii din domeniul sportului prezenţi în sală. Iată câteva: prof. Neculae Zaharia (antrenor FC Ceahlăul): «Daţi-ne un răgaz să ne gândim pe cine să alegem»; prof. Viorel Roşioru (antrenor CSS 1): «De ce să se meargă pe numire? Suntem sătui de numiri. Să alegem noi directorul, democratic. O luăm iar de la început?»; prof. Otto Heel (antrenor de handbal Relonul): «De la noi, la minister, să plece o singură propunere pe care s-o hotărâm noi. Să facem o comisie din 5 oameni care să se ocupe de organizarea unei noi şedinţe în care să alegem sau mă rog, să propunem directorul, propunere pe care s-o trimitem la minister». Până la urmă s-a constituit o comisie (din care fac parte Neculae Zaharia, Mihai Şerbănescu, Dumitru Samson, Otto Heel, Adrian Popa), şedinţa urmând să aibă loc joi, 22 martie”. (Dumitru Croitoru, Ceahlăul, 16 martie 1990)

Neculae Zaharia (în centrul imaginii)

Propunerea Neamţului: Neculae Zaharia

Într-un final, nu această „comisie” a hotărât numele viitorului director. Propunerea pentru şefia sportului din judeţ a venit ca urmare a unor alegeri democratice, desfăşurate pe parcursul a două tururi de scrutin care au avut loc la sediul CS Ceahlăul. Au participat 59 de reprezentanţi din totalul de 73 convocaţi (antrenori, profesori de sport, directori de cluburi şcolare, preşedinţi ai cluburilor de performanţă şi ai unor asociaţii sportive din judeţ). Lista de candidaţi dornici de a ocupa această funcţie i-a cuprins pe Neculae Zaharia, Ion Mihalache, Ion Balcâza şi Mihai Prundu. După primul tur de scrutin, Neculae Zaharia a adunat 29 voturi, Ion Balcâza 18, Mihai Prundu 8 şi Ion Mihalache 1. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea simplă, s-a trecut la al doilea tur de scrutin, în care s-au „înfruntat” Neculae Zaharia şi Ion Balcâza. Cu 36 de voturi pentru, în funcţia de director a fost propus Neculae Zaharia, care atunci era antrenorul principal al divizionarei B, Ceahlăul Piatra-Neamţ: „Propunerea de aici, în privinţa mea, va trebui confirmată de Ministerul Sporturilor, aşa că până atunci rămân tot la echipa Ceahlăul pe care vrem şi trebuie să o salvăm de la retrogradare”.

Principalul obiectiv: dezvoltarea bazei materiale

Profesorul Zaharia întrevedea un viitor favorabil dezvoltării şi afirmării sportului din judeţul Neamţ şi punea mare accent pe extinderea şi modernizarea bazei materiale.

„Avem cadre de specialitate – profesori de educaţie fizică, antrenori, directori de cluburi foarte buni. Au confirmat-o prin rezultatele obţinute până acum. Principalul este ca toţi să ne unim eforturile, să punem umărul pentru dezvoltarea bazei materiale, pentru intensificarea pregătirii sportivilor, depistarea de talente reale. Prefacerile de după 22 decembrie 1989, schimbarea totală a opticii în toate domeniile de activitate, deci şi a sportului, sperăm să se facă simţite şi în privinţa sprijinului forurilor judeţene, foştii demnitari ignorând aproape total dezvoltarea bazei materiale, asigurarea de condiţii optime pentru ridicarea performanţelor la nivelul posibilităţilor, a capacităţii specialiştilor existenţi în judeţ. Pornim la drum cu încrederea în afirmarea sportului nemţean”. (Dumitru Croitoru, Ceahlăul, 23 martie 1990)

„Când a trebuit precizată opţiunea politică, am renunţat”

Neculae Zaharia a stat la cârma Direcţiei de Sport Neamţ până în anul 1993.

„Deşi am avut alergătură multă, mie mi-a plăcut pentru că exista multă seriozitate. Mergeam foarte des la Bucureşti, la minister, unde am găsit înţelegere. Cluburilor din judeţ, financiar, le-a mers bine. Am căutat şi o serie de oameni care ne-au sponsorizat. Puteam să mai rămân director, dar în 1993 ne-au cerut să ne precizăm opţiunea politică şi atunci am renunţat. M-am întors la fotbal, la Cetatea Tg. Neamţ”.

Neculae Zaharia a fost singurul director ales, ceilalţi care l-au urmat la cârma instituţiei, fiind numiţi.

Violeta MOȘU