Evocări: Poetul Marin Sorescu la Piatra-Neamț și Tg. Neamț

Marin Sorescu, poetul care, la 28 de ani, a debutat cu volumul de parodii „Singur printre poeţi”, a fost invitat, în anul 1972, la cea de-a VI-a ediţie a „Antologiei scriitorilor români contemporani” de la Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ. Peste 3 ani, poetul a revenit la Piatra-Neamţ pentru a regiza spectacolul „Matca” la Teatrul Tineretului. (Violeta MOȘU)

„Ca niciodată, sala Teatrului Tineretului a devenit neîncăpătoare la această a VI-a ediţie a «Antologiei scriitorilor români cotemporani», care s-a bucurat de prezenţa prestigioasă a poetului, dramaturgului şi eseistului Marin Sorescu. Deschizând stagiunea de toamnă a «Antologiei», profesorul Valentin Ciucă a prezentat în sinteză ediţiile precedente ale manifestări literare de la Piatra-Neamţ – devenită o permanenţă unanim apreciată în lumea scriitorilor – precum şi un distinct profil al invitatului, remarcând faptul că poetul Marin Sorescu a reprezentat recent, cu cinste, cultura românească peste hotare. Au urmat apoi eseurile rostite de poetul Paul Tutungiu («Fenomenul Sorescu şi verbul a soresciza»), ziaristul Cristian Livescu («Lumea ca spectacol la Marin Sorescu»), prof. Paul Findrihan («În căutarea lui Marin Sorescu»).

Într-o armonioasă regie realizată de actorul Alexandru Lazăr, a urmat un recital din opera poetului, remarcabil prin spontaneitatea şi talentul interpreţilor – actorii Adria Pamfil Almăjan, Sibylla Oarcea, Cornel Nicoară, Gelu Birău, Gelu Niţu, Constantin Cojocaru, Paul Chiribuţă, Boris Petroff.

În continuare a avut loc un dialog cu poetul Marin Sorescu, dialog care a subliniat o dată în plus fertilitatea schimbului de idei şi impresii asupra literaturii româneşti contemporane, a modului în care cultura noastră se impune astăzi între marile culturi ale lumii.

În încheiere-moment emoţionant: colegiul «Antologiei» a oferit invitatului emblema tradiţională a manifestări, realizată de tânărul plastician, Dorin Miron. Două ore de emoţie, două ore de poezie autentică, în care, peste 300 de spectatori l-au recitit cu plăcere pe Marin Sorescu, prin intermediul acestei formule inedite de spectacol”.(Ceahlăul, duminică, 24 septembrie 1972)

A doua zi, poetul Marin Sorescu a participat la o nouă întâlnire cu iubitorii de poezie din judeţul nostru. De data aceasta, manifestarea a avut loc la Casa de Cultură din Târgu Neamţ.

„Publicul a audiat pentru început referinţele critice susţinute de poetul Paul Tutungiu («Sentimentul secundei la Marin Sorescu»), prof. Valentin Ciucă («Un ambasador al literaturii româneşti peste hotare»), prof. Paul Findrihan («Sorescu, cel din manuale»), evidenţiind personalitatea distinctă a poetului, dramaturgului şi eseistului Marin Sorescu în contextul literaturii româneşti contemporane, larga popularitate de care se bucură în ţară şi peste hotare.

În continuarea manifestărilor de la Târgu Neamţ, Cornel Nicoară, Alexandru Lazăr, Gelu Niţu, Paul Chiribuţă şi Gelu Birău, actori ai Teatrului Tineretului, au prezentat un recital de versuri din opera poetului.

Publicul a luat apoi parte la un interesant dialog cu Marin Sorescu, axat cu deosebire pe probleme ale creaţiei sale, şi în acelaşi timp, privind afirmarea literaturii contemporane în contextul culturii universale”. (Ceahlăul, marţi, 26 septembrie 1972)