Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț / Actrița Edith Alibec : „Mi-ar plăcea să joc în ceva în care cred, nu într-o mie de spectacole”

Edith Alibec este o actriță cu personalitate și stil, calități remarcate deja la festivalurile de profil. Se spune că succesul îi dă foarte mult de gândit unui actor. Condiția reușitei este în primul rând talentul… A absolvit în 2015 Facultatea de Actorie la Athanor Akademie în Germania, sub îndrumarea lui David Esrig și Ovidiu Schumacher. „De ce fierbe copilul în mămăligă”, de Aglaja Veteranyi, este spectacolul pe care Edith Alibec l-a pus în scenă, pentru prima dată, în Germania și-l joacă în trei limbi.

– Ce reprezintă pentru o tânără actriță să participe la Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamț?

– Este pentru prima oară când vin la Piatra-Neamț și mi-a plăcut foarte mult. Publicul a fost cald, m-am simțit bine. Fiind singură pe scenă, contează foarte mult.

– Care este pentru dvs. sensul artei pe care o faceți?

– Mi se pare că poveștile sunt foarte importante de spus. Ceea ce am prezentat la Piatra-Neamț este o poveste pe care eu doream să o spun. Îmi doresc să găsesc o următoare poveste pe care s-o spun foarte tare și să mă afund în ea.

– Ce „căutări” vă preocupă?

– Mi-ar plăcea să joc în ceva în care cred, nu într-o mie de spectacole. În prezent, lucrez la Casa de producție „Mandragora”. Am jucat și am făcut cercetare pentru cel mai recent lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, aflat în producție și acum caut să fac o rezidență artistică pe un anumit subiect care mă fascinează.

– „De ce fierbe copilul în mămăligă” este spectacolul în care vă simțiți cel mai bine?

– Este și singurul pentru că eu nu prea joc. Încă nu sunt actriță… adică sunt… dar nu pentru un trai practic. În Germania am plecat în 2013 și m-am întors acum doi ani. Spectacolul l-am făcut în Germania și-l joc în trei limbi: română, germană și engleză. Atunci când joc în germană sau engleză, joc cu accent de româncă.

Violeta MOȘU; Foto: Facebook Teatrul Tineretului