joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitatePreotul Dorin Ploscaru: „Dumitru Bezem este un poet al culorii”

Preotul Dorin Ploscaru: „Dumitru Bezem este un poet al culorii”

Înscriindu-se între manifestările pe care le organizează periodic Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, marți, 4 septembrie, a avut loc în Sala Cupola vernisajul expoziției de pictură „Biserici și duhovnici” a apreciatului artist plastic Dumitru Bezem.

Lucrările, 36 la număr, provin din colecția Elena și Vasile Pleșca și sunt rezultatul unui îndelungat proces de cunoaștere.

„Dacă am face un club al prietenilor bibliotecii, Elena și Vasile Pleșca ar fi cap de listă. Colecționarii sunt oameni care merită toată considerația noastră. Avem pe simeze un Dumitru Bezem și cu accente, cu lucrări dintr-o primă tinerețe”. Cu aceste cuvinte a deschis expoziția Mihael Balint, redactorul bibliotecii.

„Atunci când ne-am gândit la tematică am avut în vedere două lucruri importante: începerea unui nou an bisericesc și faptul că, în curând, vom avea în calendarul ortodox o sărbătoare importantă, Sfânta Maria Mică”, a declarat colecționara Elena Pleșca. „Mă simt extrem de legată de această zi deoarece acum  43 de ani participam împreună cu soțul meu la oficierea cununiei noastre religioase la Biserica de lemn din Târzia, comuna Brusturi-Drăgănești”.

Expoziția a fost comentată pentru public de preotul poet Dorin Ploscaru: „Dumitru Bezem este un poet al culorii, un pictor care stăpânește foarte bine substanța poetică a exprimării plastice. Ar fi bine să întemeiem o catedră de Bezemologie, una de Filimonologie, o alta de Agapeologie, pentru că acești bărbați ai picturii din Neamț au beneficiat de cronici elogioase de-a lungul vremii și sunt personalități de marcă ale picturii românești. Le mulțumesc colecționarilor Elena și Vasile Pleșca. Domniilor lor le datorăm această bucurie și îi felicităm pentru perseverență, pentru pasiune, pentru dorința de a aduce o picătură de frumos și de bunătate în inimele și sufletele noastre”.

Expoziția va fi găzduită de Sala Cupola până joi, 20 septembrie 2018.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments