joi, februarie 29, 2024
AcasăActualitateCetatea Neamț va găzdui proiectul itinerant „Citadela”, dedicat femeilor-pilot din România

Cetatea Neamț va găzdui proiectul itinerant „Citadela”, dedicat femeilor-pilot din România

Vineri, 31 august, la Cetatea Neamț are loc  „Citadela”, un spectacol inedit care va spune povestea femeilor-pilot din România. Evenimentul o are în prim-plan pe actrița Isabela Neamțu, originară din Piatra-Neamț.

„Instalația audio-vizuală” – după cum a fost descrisă de producători – va începe la ora 21, într-un decor creat prin intermediul video mapping-ului, pe un fundal sonor format din sunet ambiental și muzică realizată special pentru acest proiect.

 „Dincolo de partea performativă a poveștii, în care eu interpretez femeia pilot de bombardier, avem și o parte documentată despre femeile pilot din România care au participat activ la Primul Război Mondial, dar nu ca piloți de luptă. Ele erau piloți care salvau răniții de pe front. La baza spectacolului stă tehnologia”, a declarat actrița Isabela Neamțu.

Proiectul a avut ca punct de pornire textul „Grounded” al lui George Brant.

«Grounded» a ajuns la mine prin intermediul Isabelei. După ce l-am citit, m-am întrebat ce aș putea face să transmit această poveste publicului din România? Și astfel a început munca noastră. M-am documentat în privința femeilor pilot de la noi, iar sprijin în acest demers am primit de la Ministerul Apărării Naționale. O veritabilă sursă de inspirație a fost și Simona Maierean, prima femeie pilot de MIG21 din România. Întâlnirea cu ea a însemnat foarte mult pentru mine”, a spus și Ligia Ciornei, regizoarea spectacolului.

Intrarea este liberă.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments