sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăActualitateMuzeul de Artă Piatra-Neamț: Expoziția „Un pictor de front. Aurel Băeșu (1896-1928)....

Muzeul de Artă Piatra-Neamț: Expoziția „Un pictor de front. Aurel Băeșu (1896-1928). Portrete.”

La 90 de ani de la trecerea în eternitate, pictorul Aurel Băeșu revine în atenția publicului nemțean, prin calitatea sa de „artist combatant”, grație unui proiect muzeografic inițiat de Complexul Muzeal Județean Neamț și colecționarul Lucian Corneliu Agăleanu în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni și importanți colecționari particulari.

Prezența sa consistentă în patrimoniul Muzeului de Artă Piatra-Neamț, dar și calitatea de artist „mobilizat” au permis realizarea acestui demers expozițional consacrat Centenarului Marii Uniri. Constantin Prezan, comandantul Statului Major General al Armatei, decidea, în vara anului 1917, să adune sub drapel pe majoritatea plasticienilor aflați în acel moment refugiați la Iași, după ocuparea părții de sud a țării de trupele Puterilor Centrale. Prin Ordinul Circular Nr. 9400 emis pe 23 iunie 1917, Aurel Băeșu a fost convocat pe front alături de: sculptorii Ion Iordănescu, Ion Jalea, Cornel Medrea, Oscar Han, Dimitrie Mățăuanu, Alexandru Călinescu, Alexandru Severin (Talpoșin) și G. Stănescu și pictorii D. Stoica, Ion Theodorescu-Sion, Traian Cornescu, Alexandru Crețoiu, Emilian Lăzărescu, Tache Brăescu, Alexandru Poitevin-Scheletti, C. Petrescu-Dragoe, Remus Troteanu, Aurel Constantinescu, Ștefan Dimitrescu, Toma Tomescu, Andrei Niculescu, Grigore Negoșanu, Nicolae Mantu, Camil Ressu, Alexis Macedonsky, Nicolae Dărăscu, Petre Bulgăraș, G. Ionescu-Doru, Eftimie Hârlescu, Ion Mateescu, Otto Briese, Constantin Bacalu și Ignat Bednarik. Se urmărea crearea unui Muzeu Național Militar care să reunească lucrările artiștilor români, inspirate din realitățile războiului. Opera de front a artistului Aurel Băeșu cuprinde compoziții ample în ulei, care surprind scene de luptă, momente din viața militarilor participanți la Marele Război, dar mai ales lucrări de grafică, consacrate ființei umane, „portrete individuale în creion, mărturii remarcabile ale calităților sale de grafician”. Perioada în care Aurel Băeșu a fost sub drapel coincide, în creația sa, cu perioada portretului.

Iată de ce expoziția Un pictor de front. Aurel Băeșu (1896-1928). Portrete, care va fi vernisată miercuri, 1 august 2018, ora 18.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în sala de Artă Contemporană, însumează peste 100 de lucrări de pictură și grafică care compun „uvertura unei mari simfonii, o simfonie a omului”. Despre creațiile artistului fălticenean vor vorbi Adrian-Silvan Ionescu, istoric de artă, director al Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, Academia Română și Emil Nicolae, critic de artă.

În același cadru va fi lansat și catalogul expoziției, care conține patru studii introductive, cele peste 100 de lucrări expuse, dar și lucrări care nu au intrat în expunerea finală, din patrimoniul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I”, dar care vin în completarea cercetării operei de front aparținând lui Aurel Băeșu.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1 august-19 septembrie 2018.

Dr. Mihaela-Cristina Verzea

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments