marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateEvocări: Actrița Ioana Pavelescu la Teatrul Tineretului

Evocări: Actrița Ioana Pavelescu la Teatrul Tineretului

„Teatrul Tineretului nu e un teatru de provincie”, spunea Ioana Pavelescu despre locul în care a debutat în anul 1972. Actriţa a rămas în memoria cinefililor după magnifica interpretare din „Osânda”, unde a jucat alături de regretatul Amza Pellea. (Violeta MOȘU)

„În 1972, pe când debutaţi la Teatrul Tineretului, v-am întrebat ce reprezintă pentru dv. teatrul și mi-aţi răspuns: «un vis». Revin acum și vă adresez aceeași întrebare.

– Da, pentru mine, teatrul era atunci încă un vis. Acum este posibilitatea de a trăi complet. Mai cred că este cel mai viu mijloc de a-i face pe oameni să gândească.

Care ar fi specificul generaţiei din care faceţi parte?

– Cred că generaţia noastră continuă o tradiţie fertilă a teatrului românesc, care este (și-l dorim să fie mereu), proaspăt și tânăr, receptiv la nou, la valoare, la experiment.

Sunteţi născută în București, aţi făcut facultatea în București, dar aţi debutat în provincie, la Piatra-Neamţ. Ce impresie v-a făcut viaţa culturală de aici?

– La Piatra-Neamţ, unde am debutat eu și atâţia alţi norocoși, nu este și nu a fost niciodată un teatru de provincie. În multe perioade de timp, el a dat tonul în mișcarea teatrală românească. Apoi, Piatra-Neamţ este «o posibilă capitală culturală» pentru că aici a avut loc primul festival de teatru din ţară, și tot aici se desfășoară singurul festival al filmului pentru copii de la noi”. (Emil Bucureșteanu, Ceahlăul, 4 mai 1985)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments