Cătălina Bălălău (TT) și Alina Petrică (Teatrul Mic) se numără printre cei 18 actori care vor lucra cu Silviu Purcărete

Cătălina Bălălău

Atelierul Cehov dedicat actorilor de teatru din România, condus de renumitul regizor Silviu Purcărete, se va desfășura la Sinaia, între 5 și 13 iulie, în spațiile Cazinoului și ale Centrului Cultural Carmen Silva din localitate. Printre cei 18 actori selecționați se numără Cătălina Bălălău, actrița Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț și Alina Petrică (Teatrul Mic, București), fosta elevă a Mariei Hibovski la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț. Alina Petrică este din Piatra-Neamț și, pe vremea liceului, a făcut parte din „Teen-Act” a Colegiului Național „Petru Rareș”.

Atelierul Cehov face parte din cadrul celei de-a 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT) ce se va desfășura anul acesta, între 19 și 29 octombrie, la București.

„Anul acesta Atelierul de teatru pe care deja obișnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete și va avea în centrul atenției arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” și a câtorva fragmente din „Pescărușul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artiști cu experiență care muncesc mult și sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artiști foarte deschiși care au lucrat cu mulți regizori cunoscuți în teatre importante din București și din țară”, a precizat Marina Constantinescu, director artistic și selecționer al Festivalului Național de Teatru.

Mult-premiatul regizor Silviu Purcărete (68 ani), a colaborat cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ încă din ultimul an de studenţie, în 1974, când a regizat spectacolul „Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare. Rolurile principale au aparţinut Ninei Zăinescu şi lui Constantin Cojocaru. A doua colaborare cu vestitul teatru „veşnic tânăr” s-a derulat peste 12 ani, în 1986, cu „Piațeta” („Il Campiello”) de Carlo Goldoni, piesă tradusă chiar de el.

Violeta MOȘU