Dirijorul Nicolae Gîscă: „Vacanțele Muzicale înseamnă amintiri dragi”

Conversația cu maestrul Nicolae Gîscă, fondatorul și dirijorul Corului de cameră „Cantores Amicitiae” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, este în sine o încântare. Publicul din Piatra-Neamț a aplaudat îndelung recitalul de colecție din a doua seară a „Vacanțelor Muzicale”, reflectând aprecierea pentru măiestria interpretativă a acestui grup înființat acum 42 de ani. Concertul a fost transmis în direct de TVR Iași.

– Publicul pietrean iubește Corala „Cantores Amicitiae”… 

– Da, dar să știți că suntem obișnuiți ca publicul, mai ales cel atât de cunoscător de la Piatra-Neamț, să răspundă într-un asemenea mod plăcut la ceea ce am prezentat noi pe scenă. De altfel, concertele pe care le-am susținut la edițiile anterioare ale „Vacanțelor Muzicale”, cel puțin până în 1989, ne stârnesc vii amintiri.

– Ce reprezintă „Vacanțele Muzicale” pentru maestrul Nicolae Gîscă?

– Înseamnă niște amintiri dragi din perioada când studenții veneau la Piatra-Neamț și își continuau pregătirea muzicală. Ei stăteau două săptămâni aici și participau la cursurile de măiestrie, de compoziție, de instrumente, la cursurile de dirijat, cântau în fabrici, la Clubul Tineretului, la Casa de Cultură, la Teatrul Tineretului. Am cântat de foarte multe ori la Reconstrucția, Comuna din Paris, 8 Martie. Pentru studenții actuali „Vacanțele Muzicale” nu mai înseamnă atât de mult, pentru că ei n-au mai prins această formă de continuare a activității de învățământ.

– Cum se ajunge la o asemenea măiestrie interpretativă?

– N-aș putea să vă dau o rețetă. Cred că se poate ajunge prin studiu și multă muncă, perfecționându-ne treptat, ascultându-i și pe alții, încercând să învățăm permanent.

A consemnat Violeta MOȘU