marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitatePictorul bucureștean Matei Enric expune la Piatra-Neamț

Pictorul bucureștean Matei Enric expune la Piatra-Neamț

Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț va găzdui, în perioada 1 – 14 iulie 2018, expoziția personală „Theoria” a artistului plastic bucureștean Matei Enric. Vernisajul expoziției este programat marți, 3 iulie, cu începere de la ora 17:00.

Despre arta sa, Matei Enric afirmă:

„Lucrările mele sunt de tip ansamblu. Mai multe fragmente de lemn reclădesc o imagine ca într-un puzzle și creează senzația de pictură monumentală arhaică. Acest tip de pictură-ansamblu creează o legătură cu ambientul, prin integrarea spațiului ce circumscrie lucrarea (peretele, spațiul vital din jurul imaginii), care este inserat în lucrare, devenind astfel un element compozițional. Imaginea nu mai este închisă într-o formă clară, limitată de margini, ci se extinde, depășindu-și cadrul și se combină cu exteriorul. Este precum o refacere a fragmentului. Granița dintre lucrare și spațiul ce o înconjoară se dizolvă și astfel devine parte a ambientului, obținându-se un impact mai puternic asupra privitorului”.

În greaca veche, „Theoria” însemnă a contempla, a examina, a privi încercând să pătrunzi substanța lucrurilor.

„Am ales acest titlu pentru a defini căutările mele plastice. Pictura mea cumulează reflexia lumii în conștiința mea și drumurile croite în găsirea unui adevăr. Este un dialog, multe întrebări adresate Acelei entități care cârmuiește destinul tuturor. Consider că procesul interogației este important. Dacă vrei să primești răspunsul corect, trebuie mai întâi să știi cum să formulezi corect întrebarea, pentru că răspunsul se află deja în întrebare”.

Matei Enric (născut în 1978) este licențiat în restaurare-pictură murală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. A organizat nouă expoziții personale și a participat la peste cincizeci de expoziții de grup, în țară și străinătate. Printre expozițiile personale menționăm: “Solve et Coagula” (2013, Galeria Alchemia, curator Mădălina Mirea), “Agapa” (2012, De l’art dans mon jardin, curator Francois Launay),”Gotic” (2008,  Galeria La Perne, curator Cosmin Năsui) și „Refacerea Fragmentului” (2014, Galeria Occidentului, eveniment  făcând parte din Bucharest  Art Week). Cele mai reprezentative expoziții de grup la care a participat sunt: „Identități” (2011, Institutul Francez din București, curator Armelle de Saint Dezauzie și Ruxandra Demetrescu), a cincea ediție a EU Open House (2011, Ambasada Română din Washington și Biblioteca din Cleveland Park, SUA) și expoziția „A Symphony of Symbolism” (2008. Agora Gallery, New York, SUA).

Expoziția va fi deschisă de criticul de artă Lucian Strochi. Organizatorii manifestării sunt Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț. (https://matei-enric.blogspot.com/)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments