vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitatePiatra-Neamț de acum și de altădată (XIII): Blocurile nemțești

Piatra-Neamț de acum și de altădată (XIII): Blocurile nemțești

O parte dintre blocurile nemțești din Piatra-Neamț au fost puse la dispoziția chiriașilor în apropierea toamnei 1959.

Electricianul Grigore Ștefănescu a fost unul dintre primii muncitori de la Săvinești care s-au mutat în casă nouă în buricul orașului. «Își descărca, ajutat de soție și prieteni, lucrurile și gândurile îi zburau spre apartamentul cu două camere, bucătărie, baie și cămară a cărui cheie o avea în buzunar și o primise în ziua de 27 august 1959».

Marea bucurie a mutării în asemenea apartamente au mai trăit-o, ulterior, alți zeci de muncitori de la Relon, care au căpătat locuințe în blocurile de pe renumita atunci stradă I.V. Stalin.

blocurile-nemtesti

«132 de apartamente sunt construite până acum, 6 blocuri mari sunt ridicate, trei dintre ele primind zilele acestea noi locatari. La blocurile 5, 6 și 10, la care se fac finisaje exterioare, dau zor mare mozaicarii și zugravii. În același timp, la blocurile 11 și 12 se lucrează din plin.

După ce s-au terminat săpăturile au venit zidarii. Ritmul de construcție este un etaj la trei zile. Constructorii și-au luat acest angajament pentru ca, până la iarnă, cele două noi blocuri care se ridică să fie acoperite în vederea executării lucrărilor de interior.

La blocul 12, echipele de zidari conduse de tovarășii Calofir Gheorghe, Tudor Grigore, Căuia Iulian și Munteanu Nicolae au terminat primul etaj, după cum s-au angajat, în trei zile. În acest timp, s-a turnat placa peste parterul blocului 11, pregătindu-se condițiile necesare executării zidăriei la etajul întâi».(Flacăra, sâmbătă, 29 august 1959)

Violeta MOȘU; Foto: Casa Bunicii

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments