Piatra-Neamț de acum și de altădată (VIII): Cinematograful Dacia-Panoramic

Cinematograful Panoramic, actualmente Dacia (650 de locuri), a fost dat în folosință în urmă cu 49 de ani, cu producția sovietică „Lacul lebedelor”. Zilnic rulau câte 5 spectacolele, iar costul biletelor de acces era diferit, în funcție de sistemul de difuzare pe ecran (panoramic, cinemascop, clasic). Și acum mai dăinuie în amintirea pietrenilor cozile imense care se formau la casele de bilete pentru a viziona un film bun.

Tot aici, din 1984, s-a desfășurat, timp de două decenii, Festivalul internațional al filmului pentru copii și tineret „Punguța cu doi bani” –  eveniment la care-și dădeau întâlnire cei mai importanți regizori, actori și oameni de film din țară și străinătate.

„Ultima zi a anului 1969 a marcat pentru pietreni un eveniment mult așteptat: darea în folosință a cinematografului Panoramic, construcție modernă de mare capacitate, care oferă condiții optime de confort, vizibilitate și audiție tuturor iubitorilor celei de-a 7-a arte din municipiul Piatra Neamț. Cu prilejul inaugurării noii săli de spectacole cu o capacitate de 650 de locuri, a fost prezentată o producție cinematografică pe ecran panoramic Lacul Lebedelor – ecranizare realizată de cineaștii sovietici după baletul cu același nume pe muzica lui Piotr Ceaikovski. Spectacolele noului cinematograf încep zilnic la orele 10, 13, 17, 19 și 21, prețul biletelor de intrare fiind de 8, 6, și 4 lei pentru spectacolele pe ecran panoramic, de 4, 3, și 2 lei pentru filmele pe ecran cinemascop și obișnuit”. (Ceahlăul, duminică, 4 ianuarie 1970)

Printre angajații de la Panoramic, s-au numărat Frida Abramovici, Ludvic Boyte, Marcel Gruzinschi, Constantin Zaharia, Felicia Turtureanu, Lila Petrescu, operatorul șef Adrian Cozma și, nu în ultimul rând, doamna Germana Ifrim, de la bufetul cinematografului, care a…îndulcit copilăria atâtor și atâtor micuți veniți în „cetatea” filmului.

Excursii la filmul „Pe aripile vântului”

Filmul „Pe aripile vântului” a făcut „ravagii” în Neamț, generând, în anii ’70, un record de asistență, care a condus la încasări spectaculoase.

Prelucrată, panoramată, stereofonizată și cu culorile înviorate, pelicula a fost reluată în 1968, după 30 de ani de la premieră, cu același succes de casă.

La Piatra Neamț, a fost difuzată la cinematograful Panoramic, între 2 și 15 iulie 1973. Cu o durată de 3 ore și 45 de minute, „filmul – spunea ziaristul Eugen Tureschi – oferă fiecărui gen de spectator ceva cu care va rămâne”.

Interesul stârnit în rândul cinefililor a determinat conducerea Întreprinderii Cinematografice a județului Neamț să pună în vânzare din timp bilete pentru a evita aglomerația.

„Spectacolele sunt programate zilnic de la orele 9.30, 15 și 19, filmul – realizat pe ecran panoramic, în culori și sunet stereofonic – având două serii. Pentru a se evita aglomerația de la casele cinematografului, deschise zilnic între orele 8-19, întreprinderile, instituțiile sunt rugate a trimite delegați din timp pentru a ridica biletele pentru colectivele de muncă respective”.

Lucrul cel mai interesant, însă, a fost că Oficiul Județean de Turism Neamț a oferit posibilitatea vizionării acestui film și spectatorilor din Târgu Neamț și Bicaz, organizând în acest scop excursii de o zi la Piatra Neamț. Pe lângă film, doritorii au putut vizita și principalele obiective turistice din municipiul reședință de județ.

„Se asigură transportul cu autobuzele și autocarele, iar prețul este de 45 de lei (inclusiv biletul de film – 20 de lei). Înscrierile se fac zilnic, la casele de bilete ale cinematografelor «Victoria» Târgu Neamț și Central Bicaz”. (Ceahlăul, sâmbătă, 30 iunie 1973)

Cinematograful Panoramic a fost salvat de la pieire de Victor Purice, omul care, alături de Maria Lorena Cosău, Cornelia Chelmu și Gică Purice, a devenit protagonistul filmului „Cinema, mon amour”, peliculă care spune povestea celei mai iubite săli de spectacole din Piatra-Neamț.

Violeta MOȘU; Foto: Casa Bunicii