duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitateProfesorul Constantin Tomșa: „Ștefan Potop reprezintă o individualitate aparte în arta plastică...

Profesorul Constantin Tomșa: „Ștefan Potop reprezintă o individualitate aparte în arta plastică românească”

La Galeria „Lascăr Vorel”, în prezența unei asistențe numeroase, a fost vernisată, vineri, 20 aprilie, expoziția „Chipuri din Piatra-Neamț” realizată de profesorul Ștefan Potop, președintele UAP Neamț. Totodată, a fost lansat și un album de artă, editat în condiții grafice excepționale, care cuprinde 90 de portrete pictate în decurs de 10 ani de Ștefan Potop.

Profesorul și criticul literar Constantin Tomșa a redactat cuvântul-înainte al albumului. „Mă bucur că mi s-a făcut onoarea de a participa la acestă expoziție de artă. N-am mai fost aici de vreo patru ani și jumătate. Mă simt deosebit de onorat că Ștefan Potop m-a solicitat să scriu câteva cuvinte pe care să le includă în album. Chipurile sale mi-au rămas definitiv întipărite în minte, mai ales ale acelor personaje din Tazlău (n.a – locul de naștere al autorului) sau acele chipuri cu mască ale propriei persoane, un lucru iarăși inedit. În artă, indiferent de gen, indiferent de domeniu, nu se impune decât cel care dovedește în creația sa o individualitate aparte. Ștefan Potop este o individualitate aparte. Adică recunoști cu ușurință ce pictează el. Sunt sigur că va rămâne printre cei puțini aleși în arta plastică românească și nu numai”.

Ștefan Potop, artist plastic: „Lucrările de pe simeze fac parte din colecția autorului, celelalte se află răspândite în locuințele personajelor pe care le veți descoperi în album. Mulțumesc domnului profesor Constantin Tomșa pentru cuvintele frumoase exprimate în album. Mulțumesc, de asemenea, Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț. M-au mai ajutat domnii Emil Neagoe și Ion Mustețea. Lor li se adaugă Octav Păuneț și Carmen Tița de la tipografia unde a apărut albumul”.

Lucian Strochi, critic de artă: „Multe orașe, multe cetăți ar fi mândre să aibă portrete pictate de Ștefan Potop. Istoria se scrie mereu la prezent. Se comentează la trecut și la viitor dar se scrie la prezent. Eu cred că Ștefan Potop are toate șansele să picteze chipurile unui oraș întreg. Aceste portrete sunt emblematice, sunt ușor de recunoscut, au un haz al lor, o istorie a lor, o ironie foarte blândă care se transformă în umorul de Tazlău. Îi doresc lui Ștefan să picteze cu ambele mâini, să nu ierte pe nimeni”.

Pictorul Ștefan Potop s-a născut la 30 august 1960 la Tazlău și este absolvent al Liceului de Artă Bacău și al Facultății de Arte Plastice „George Enescu” din Iași, promoția 1987.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments