duminică, decembrie 1, 2024
AcasăActualitateAduceri-aminte: Motelul Cristina, Supercoop „Rateș” Ștefan cel Mare, Tabăra Oglinzi

Aduceri-aminte: Motelul Cristina, Supercoop „Rateș” Ștefan cel Mare, Tabăra Oglinzi

Motelul Cristina

În anii ’70, Motelul Cristina, situat la aproximativ 1,5 km distanță de Barajul de la Bicaz, a intrat în circuitul turistic, devenind un popas agreabil pentru posesorii de autoturisme și nu numai.

Așezat lângă portul cu același nume, pe un promontoriu ce-ți favorizează o priveliște încântătoare se află una dintre ultimele amenajări turistice ce merită toată lauda călătorului – Motelul Cristina. Autoturiștii își pot parca aici în deplină siguranță autoturismele și își pot reține pentru noapte o cameră sau, după dorință, un apartament, găsind tot confortul pe care-l poate oferi un hotel de lux din marile orașe.

Restaurantul unității, înzestrat cu televizor și aparat de radio cu pickup, oferă nenumărate preparate ale bucătăriei moldovenești: sărmăluțe, tochitură, grătar, pește, brânză de la stânele de pe Ceahlău, care pot fi stropite din belșug cu cele mai bune soiuri de vinuri din renumite podgorii ale țării.

Responsabilul unității, Dumitru Aanicăi, depune vădite eforturi pentru a asigura o deservire ireproșabilă atât turiștilor străini, cât și celor autohtoni”. (Ceahlăul, 1970)

 Magazinul „Rateș” din comuna Ștefan cel Mare

În luna septembrie 1976, în comuna Ștefan cel Mare, s-a dat în folosință un nou și modern complex comercial. Aprovizionarea și modul civilizat de deservire au fost pe gustul locuitorilor.

Supercoop „Rateș” era, la vremea respectivă, cea mai nouă unitate a cooperației de consum din Neamț.

În suprafață comercială de 1.100 mp, magazinul este organizat pe sistemul autoservirii la raioanele de încălțăminte, lenjerie, tricotaje și cu expunere liberă la confecții, textile, mercerie, galanterie, librărie și papetărie.

Unitatea mai dispune de un restaurant cu terasă, cu o capacitate de 180 de locuri la mese și de patru secții de prestări servicii (frizerie, coafură, croitorie și atelier pentru reparat radiouri și televizoare)”. (Ceahlăul, 4 septembrie 1976)

Tabăra pentru copii de la Oglinzi

În primăvara anului 1977, au demarat lucrările la Tabăra școlară, situată în apropierea orașului Târgu Neamț și, astfel, noua construcție se alătura Cabanei UTC din pădurea Oglinzi. Arhitecții și constructorii au pus bazele „proaspătului” bivuac, cu 300 de locuri în primă etapă și, spuneau ei, cu 1.000 de locuri la final.

Pavilioanele cu parter și etaj, amplasate într-o poiană de toată frumusețea, bine orientate, însorite, cu o realizare plastică a fațadelor, vor avea dormitoare cu câte 8 paturi fiecare și confortul similar unui sat de vacanță. În jur, se vor amenaja terenuri de joacă și sport. Tabăra va dispune de legături lesnicioase spre Târgu Neamț pentru deplasări și aprovizionare”. (Ceahlăul, 23 aprilie 1977)

Violeta MOȘU; Foto: Turism de altădată

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments