miercuri, iulie 17, 2024
AcasăActualitate„Fiat Lux!” - expoziție de lămpi antice la Muzeul de Istorie din...

„Fiat Lux!” – expoziție de lămpi antice la Muzeul de Istorie din Roman

Marți, 3 aprilie 2018, cu începere de la ora 11:00, la sediul Muzeului de Istorie din Roman, str. Cuza Vodă, nr. 19 (Casa Fălcoianu), va avea loc vernisajul expoziției temporare „Lămpile antice – Fiat Lux!” din colecția Muzeului Brăilei „Carol I”.

Prezintă: cercetător științific II Costin Croitoru (Muzeul Brăilei „Carol I”) și cercetător științific George Dan Hânceanu (Muzeul de Istorie din Roman).

„Proiectul expozițional a fost inițiat de cercetătorul dr. Costin Croitoru, el fiind însoțit și de un volum de prezentare al lămpilor antice. Expoziția a fost itinerată la mai multe muzee din țară și s-a bucurat de un interes aparte din partea publicului. Am dorit să ne numărăm printre instituțiile colaboratoare (inițiativa aparținând cercetătorului dr. George Dan Hânceanu) și astfel timp de o lună toți cei interesați de lumea greco-romană sunt așteptați să ia contact cu o parte a culturii antice”, au declarat organizatorii. 

Expoziția include exponate lucrate din lut, piese originale, dar și câteva imitații. Lămpile, lacare se adaugă 3 imitații moderne după piese antice, sunt datate în intervalul secolelor VI a.Chr. – VI/VII p.Chr. Artefactele au fost descoperite în cetățile antice Callatis, Arrubium, Histria și Beroe, iar ulterior au ajuns în posesia Muzeului Brăilei ”Carol I”, prin donații și achiziții. Lămpile sunt greco-elenistice, romane timpurii și romane târzii. Artefactele se remarcă prin eleganța formelor, rafinamentul execuției și varietatea motivelor decorative.

Expoziția cu lămpi antice poate fi vizitată de specialiști și publicul amator între 3 aprilie și 6 mai 2018. (Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments