marți, aprilie 16, 2024
AcasăActualitateBiblioteca Județeană: Expoziție de pictură realizată cu lucrări din colecția regretatului medic...

Biblioteca Județeană: Expoziție de pictură realizată cu lucrări din colecția regretatului medic Victor Kirileanu

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ prezintă o expoziţie de pictură din colecţia regretatului medic și om de cultură Victor Kirileanu. Lucrările aparțin artiștilor plastici Ioan Popei, Petru Diaconu, Petru Vamanu, Vasile Brânzan, Dumitru Bezem, Mihaela Surugiu, Arcadie Răileanu.

Mihael Balint, redactor Biblioteca Județeană: „De data aceasta, vorbim despre Victor Kirileanu-Mecena. Mișcarea plastică nemțeană este legată, inevitabil, de acest tip de mecenat care s-a întruchipat în cel care a purtat numele Victor Kirileanu. Este o întâlnire in memoriam”.

Expoziția a fost organizată cu ajutorul lui Matei Kirileanu, fiul colecționarului Victor Kirileanu: „Eu nu sunt colecționar, nu sunt specialist în artă. L-am întrebat cândva pe tata: „Ce e important în viața asta?”. Mi-a răspuns astfel: „Important e să-ți găsești credința, să-ți găsești munca plăcută și să-ți găsești pasiunea”. Și avem aici, pe simeze, credință, pasiune iar munca i-o știm cu toții”.

Ioan Popei, artist plastic: „Relația mea cu doctorul a fost mai ales de natură omenească. Nu cred că eram printre pictorii lui preferați. Cred că eram omul lui preferat. Așa am simțit eu”.

Petru Diaconu, artist plastic: „Când cineva dintre noi era în nevoie, Victor Kirileanu sărea imediat să ne ajute”.

Dumitru Bezem, artist plastic: „A fost un suflet mare. Mi-a fost prieten apropiat. La fel și Costică Filimon. Le port un adânc respect, pentru că am trăit clipe deosebite alături de ei”.

Apreciatul medic pneumolog Victor Kirileanu a murit în octombrie 2017, la vârsta de 63 de ani.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments