„Eternul Eminescu” – o întâlnire specială a publicului pietrean cu opera eminesciană

Un public numeros a participat duminică, 14 ianuarie, la primul proiect cultural organizat în 2018 de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, în parteneriat cu Asociația „Pro Valores”. „Eternul Eminescu”, un spectacol vibrant de poezie și muzică, s-a bucurat de prezența actorului Adrian Titieni și a pianistului Horia Maxim.

Adrian Titieni spune că a dorit să aducă pe scenă un Eminescu inedit. „Am încercat să creez un profil al poetului într-o zonă a vulnerabilității, a sensibilității și a echivocului. Mă bucur enorm pentru această întâmplare. Orice fel de eveniment se verifică prin prezența oamenilor în sală. Au fost oameni mulți, au vibrat, au fost participativi. Asta înseamnă că se justifică asemenea teme. Am încercat să-l transformăm pe Eminescu în omul creator, genial, inspirat, dar puțin vulnerabil. Piatra-Neamț are o istorie de pol de expertiză. Enorm de mulți artiști vin din teatru aici. Și iată că am ajuns și noi…”.

Pianistul Horia Maxim: „Este un omagiu venit din iubire și sper că publicul a remarcat, a simțit că noi îi iubim pe Eminescu, Enescu și Lipatti și dorim ca această iubire s-o putem împărtășim oamenilor. Cred că-i important să propunem creația românească într-un veșmânt al iubirii și nu al prezentării de tipul bifării unei acțiuni legate de Ziua Culturii Naționale. În seara aceasta am avut un public deosebit și asta contează cel mai mult”.

Carmen Elena Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, afirmă că, în ultimii ani, „Eternul Eminescu” a devenit o întâlnire specială a publicului pietrean cu opera eminesciană, adusă pe scenă de actori români importanți precum Dorel Vișan, Ion Caramitru, Maia Morgenstern. „Anul acesta, Adrian Titieni și pianistul Horia Maxim cred că au creat un spectacol complex, profund, în care genialitatea versurilor poetului nepereche și-a găsit ecou în sonoritățile semnate de alți titani, de data aceasta ai muzicii românești, Enescu sau Lipatti”.

Violeta MOȘU