Mai 1996: Emoționanta scrisoare trimisă de Andrei Șerban lui Corneliu-Dan Borcia

Recent, Consiliul Local Piatra Neamţ i-a acordat, post-mortem, actorului Corneliu-Dan Borcia, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamţ. Director al Teatrului Tineretului între anii 1995 și 2001, acesta a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic, în cadrul Galei UNITER 2000.

Înainte de ediția a XII-a, din 1996, a Festivalului Internațional de Teatru de la Piatra-Neamț, Corneliu-Dan Borcia a primit un mesaj de departe, care se dorea un suport moral pentru vremuri grele, de la nimeni altul decât Andrei Șerban, cel mai cunoscut regizor român de teatru și operă în străinătate. Andrei Șerban a pus în scenă, în anul absolvirii (1968), la Teatrul Tineretului, un spectacolul cu o mare încărcătură emoţională „Omul cel bun din Sîciuan” (premiera 16 noiembrie), care s-a bucurat de un imens succes.

„Dragul meu Dan,

În primul rând, te felicit pentru vestea bună că ai devenit Directorul Teatrului – nu e deloc prea târziu – abia acum e momentul! M-a emoţionat de asemenea invitaţia de a participa la Festivalul pe care l-am iniţiat împreună – evident timpul este prea scurt ca să pot să fiu fizic prezent printre voi – dar sper că acel chibrit pe care l-am aprins în ‘68 să inspire şi acum aceeaşi dorinţă de a comunica aceeaşi inspiraţie şi credinţă în teatru. Deşi absent, voi fi prezent prin spirit şi vă îmbrăţişez cu toată dragostea şi speranţa în căutarea unui nou drum. Şi poate într-o zi, voi fi prezent chiar fizic printre voi.

Curaj şi baftă, Andrei Şerban

Mai 1996, Columbia University in the City of New York”.

Prezentăm, în continuare, alte două declarații înduioșătoare ale actrițelor Anamaria Marinca și Laura Vasiliu despre omul de o probitate rară și înzestrat cu simțiri generoase care a fost Corneliu-Dan Borcia.

Anamaria Marinca: „Am petrecut o perioadă minunată la Piatra-Neamț, sub direcția prietenului meu, regretatul actor Corneliu-Dan Borcia. Am venit pentru el, care m-a văzut la Gala Tânărului Actor „Hop” de la Mangalia, unde am luat un premiu în anul 2000 și m-a invitat la concurs. Au fost niște ani plini de roluri principale. Cu toții am fost foarte norocoși în perioada respectivă, pentru că aveam un director care se ocupa de actori, iubea actorii și iubea teatrul și am avut ocazia să lucrăm cu regizori tineri. Cu domnul Borcia cred că am jucat în „Votați… Escu”. El era tot timpul cu noi și eram prieteni. Îi spuneam Bobo, ne lăsa să-l tutuim. Era un prieten drag, foarte drag, apropiat și, după anii mei de teatru petrecuți la Piatra-Neamț, am păstrat legătură și a fost o persoană foarte importantă în viața mea”.

Laura Vasiliu: „Eu cred că datorită domnului Borcia am făcut până la urmă teatru. Era o minunăție de om. Alergam spre cursurile domniei sale, era ca un bunic blajin și drăgăstos și, oricât am fi greșit, ne ierta și se amuza și el cu noi. Era perfect. Era foarte instruit, foarte deștept, citit, jucase foarte mult și ne-a inoculat cumva și nouă dragostea de a lectura dramaturgie. Am fost chiar pregătită când am dat examen la Academia de Teatru și Film”.

Teatrul Tineretului a anunțat că, în această lună, va organiza un concurs de dramaturgie „Corneliu-Dan Borcia”, care se va desfășura în cadrul „MIC-RO Laborator de creație teatrală“, proiect câştigător în sesiunea de finanţare A.F.C.N. I/ 2018.

Violeta MOȘU