vineri, aprilie 26, 2024
AcasăActualitateLansare de carte: „Și-n toamnă înfloresc castanii...” de Adriana-Zâna Ioniță, la Biblioteca...

Lansare de carte: „Și-n toamnă înfloresc castanii…” de Adriana-Zâna Ioniță, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Și-n toamnă înfloresc castanii…” de Adriana-Zâna Ioniță, joi, 25 august 2022, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola. Romanul a apărut în anul 2021 la Casa Editorială Demiurg din Iași, consilier editorial și redactor de volum fiind dr. Alexandrina Ioniță. Moderator va fi prof. Mihai-Emilian Mancaș, iar invitatul special al manifestării, scriitorul Lucian Strochi.

„ «Și-n toamnă înfloresc castanii…» e o carte a întâlnirilor de răspântii: cu oameni care marchează destine, cu sinele statornic în pofida circumstanțelor, cu limitele – vieții, iubirii, morții, timpului – într-o revelație a întregului ființei, cu mult peste extremitățile bănuite, reînvestite cu noi semnificații.

O refacere a mitului reîntoarcerii – la scara existenței – printr-o incursiune interioară în biografii și topografii spirituale, în care se anihilează magic dihotomiile fericire-nefericire, bine-rău – sub spectrul refacerii în lumină, speranță, iubire – a întregului.

În pofida piedicilor, înfrângerilor, suferinței, ridicându-se deasupra morților interioare, Ariana păstrează constant credința în noi începuturi prin iubire magică, autarhică în „lumea ei” – unde a fi înfrânt nu înseamnă a fi distrus, unde măreția trece prin jertfă, iar înțelepciunea vine ca o confirmare a certitudinii că fericirea este un Graal personal. De neprețuit, în adâncul fiecăruia, fără anotimp…”, precizează autoarea.

Filolog, iubitor de CUVÂNT IPOSTATIC, care creează lumi, dar și poduri, transmițând lumea ca o Carte, Adriana-Zâna Ioniță s-a dedicat școlii și elevilor timp de  43 de ani, din care mai mult de două decenii, în calitate de profesor de limba și literatura română, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamț.

A urmat cursurile Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi”, în clasa a XII-a (anul 1976) câștigând premiul întâi pe țară la Olimpiada Națională de limba și literatura română de la Tg. Mureș.

A continuat studiile la București, Litere, lăcaș al personalităților Zoe Dumitrescu Bușulenga, Al. Piru, Ovid Crohmălniceanu, Ion Rotaru – cel care avea să o și sprijine în susținerea licenței cu lucrarea Lucian Blaga, Poezie și filosofie.

La Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamț, timp de 21 de ani de catedră, olimpicii au fost mulți, străluciți, azi parte dintre ei, cu o carieră scriitoricească: Mihnea Bâlici, premiul I pe țară, premiul special la olimpiada imternațională, Raluca Ghilea, premiul III pe țară la lingvistică, Ligia Keșișian, poetă, Ștefana Dicu (Chitic), romancieră, Dumitrița Solomon, Anda Munteanu, Cristina Bordeianu, Raluca Stache, Gabriela Marciuc, Teona Farmatu, sunt doar câteva nume.

Sub îndrumarea unui profesor universitar cu toată viața zidită în gramatica limbii române, Corneliu Dimitriu, Univ. „Al. Ioan Cuza”, Iași – a obținut titlul de doctor în filologie,  cu teza Tradiție și inovație în morfologia limbii române, lucrarea fiind publicată la Editura Demiurg IAȘI, 2004.

Debutul editorial a fost în 2020 cu un volum de poeme: Și dacă te-aș întreba, Umbră, Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, 2020, cronici în Apostolul, Pravălia de poezie și poeme publicate în revistele literare: Apostrof (Cluj-Napoca), Curierul de pretutindeni (Israel) și Conta (Piatra-Neamț).

REFERINȚE CRITICE

„Nu enciclopedia din mintea ei mă uimește. Mulți oameni au o memorie excepțională.

Fenomenal este ce a ieșit din această enciclopedie altoită pe un talent literar de vârf, pe o existență plină de dramatism și pe un suflet puternic, de învingător!

De foarte puține ori, mai presus de plăcerea estetică determinată de citirea unui roman, mi s-a așezat admirația pentru ‹‹rara avis in teris›› aici, întrupată de autoarea operei (aș scrie ‹‹capodoperă›› cu gândul la sensul medieval al cuvântului ‹‹capo lavoro›› împerecheat cu înțelesul de azi).

Prorocirea mea – de acum patru decenii – s-a împlinit” – prof. Mihai-Emilian Mancaș.

„…pe fundalul suferinței personale continuu torsionată, descoperim condiția femeii intelectuale în contextul social comunist, conturată viguros și neșovăitor, ca și lupta ei pentru dreptul la demnitate și afirmare, revolta împotriva nedreptății ori susținerea fără șanse a meritocrației. Imaginarul dialog cu Castanul sau cu Prietenul, o formă de autosusținere și autoregenerare, pe fundalul dragostei „ruină de castel”, alăturat rugăciunii permanente la ‹‹sfinții literelor››, creează fundalul energetic pe  care se conturează drama singurătății și a neiubirii” – dr. Alexandrina Ioniță.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments