luni, ianuarie 20, 2025
AcasăActualitateRevederea de 70 de ani a promoției 1952 și lansare de carte,...

Revederea de 70 de ani a promoției 1952 și lansare de carte, la Colegiul Național „Petru Rareș” – Prof. Mihai-Emilian Mancaș: „Această instituție este, de 153 de ani, marca intelectualității nemțene”

Promoția 1952 a Liceului «Petru Rareș» s-a întâlnit astăzi a 70-a oară după susținerea bacalaureatului”, a declarat prof. Mihai-Emilian Mancaș, absolventul acestei generații, sâmbătă, 20 august, cu ocazia reuniunii tradiționale. „Dintre cei care am pornit la drum în cinci clase mai suntem șase pe Terra. Ceilalți colegi, prieteni vechi, s-au mutat în Univers. Suntem prezenți astăzi doar eu și Lică Pristavu. Am iubit această școală ca și cum ar fi fost a noastră, ca și cum am fi moștenit-o. Această instituție este, de 153 de ani, marca intelectualității nemțene”.

Polisportiv în tinerețe, Vasile Pristavu, de profesie economist, a lucrat 17 ani la Fabrica de Postav Buhuși și 26 de ani la Întreprinderea „8 Martie”, actualmente „Ema” S.A. : „Sunt foarte bucuros că sărbătorim 70 de ani de la terminarea liceului și să dea Dumnezeu să ne vedem sănătoși și în 2023. Anii de liceu au reprezentat cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, pentru că atunci s-au consolidat cele mai sincere prietenii, iar visele cele mai îndrăznețe au prins aripi”.

Absolvenții din 1952 au fost întâmpinați de prof. Dan Grigoruță Oniciuc și prof. Claudia Jora, directorii Colegiului Național „Petru Rareș”. „Este o întâlnire emoționantă, cred că trăim un moment unic în istoria școlii românești, la această revedere de 70 de ani. Această generație a fost foarte legată de școală, de profesori. Faptul că trăim o asemenea sărbătoare nu mă face decât să fiu decât foarte, foarte mulțumit. Cred că în fiecare perioadă a istoriei școlii noastre au fost profesori și elevi foarte buni”, a spus Dan Grigoruță Oniciuc.

Cu ocazia acestei revederi, prof. Mihai-Emilian Mancaș a lansat volumul Didactica Parva, a 11-a sa carte. Apărută la editura Cetatea Doamnei în anul 2021, această nouă scriere este dedicată Școlii și dascălilor nemțeni. Copertele și tehnoredactarea aparțin lui Gheorghe Hibovski. Cartea a fost prefațată inspirat și sensibil de Maia Cristina Moroșanu. Concluzia sa este că Didactica Parva este și va rămâne o enciclopedie a valoroșilor dascăli nemțeni, o culegere de istorie a eroilor Școlii și vieții secolului al XX-lea: „Sunt onorată că am avut șansa să scriu această prefață. Fie ca Ziditorul suprem să binecuvânteze aceste pagini de istorie literară, pe autorul lor și pe Cititorii lui, pe dascălii nemțeni și pe toți formatorii români valoroși, prezenți și viitori, dar și amintirea celor care (ne-)au construit, iar apoi s-au înălțat tot mai sus, către Cancelaria din Ceruri!

 „Cartea aceasta nu apărea dacă Mircea Zaharia, redactorul-șef al revistei Apostolul, nu mă întreba de ce nu adun într-un volum o parte din articolele mele, publicate în revistă de-a lungul vremii. Cealaltă minune a fost ca prefața cărții să fie scrisă de Maia Cristina Moroșanu. Cine citește prefața, citește și cartea, pentru că știu că nu se poate să nu te câștige. Este o carte a unei mari iubiri, o carte de dragoste”, a menționat Mihai-Emilian Mancaș.

Prof. dr. Adriana Zâna Ioniţă a spus că această carte se citește cu inima. Se măsoară în carate și poate fi citită în multe registre: istoric, geografic, literar, memorialistic, este o carte a liniștii interioare. Mie mi se pare o replică extraordinară pe care profesorul Mihai-Emilian Mancaș o dă scriitorului Ernesto Sábato. Argentinianul spunea: «Viața ne-o trăim în ciornă. Nu ne este dat timp s-o trecem pe curat». Cartea profesorului Mancaș este o trecere pe curat”.

În încheiere, participanții au urmărit spectacolul de teatru „Profu’”, după Jean-Pierre Dopagne, cu Radu Costin, în regia și scenografia lui Gheorghe Hibovski, oferit de Teatrul Tandem.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments