luni, decembrie 9, 2024
AcasăActualitate„Grădina cu ii” – o sinteză sugestivă a bogăției artei populare

„Grădina cu ii” – o sinteză sugestivă a bogăției artei populare

Grădina cu ii, un eveniment cultural cu bogate semnificații, are loc anual în frumoasa curte a Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamț, în organizarea Complexului Muzeal Național Neamț, în parteneriat de această dată cu Șezătoarea Borlești (înființată în anul 2013, la inițiativa Mariei-Daniela Handaric-Burghelea). Și actuala ediție, a VI-a, deschisă astăzi la prânz (23 iunie 2024), se înfățișează ca o convingătoare pledoarie pentru originalitatea și valoarea inestimabilă a tezaurului creației populare.

La fiecare ediție ne dorim să atragem cât mai multe persoane iubitoare de artă populară, inclusiv mulți tineri. În acest an este o ediție specială, pentru că avem invitată o comunitate specială, recunoscută la nivel național. Între participante se numără tinere de 12-13 ani, dar și doamne trecute de 70 de ani, care au această preocupare, care au prins în sat cămașa tradițională și-și amintesc cu drag de vremurile de odinioară”, a spus muzeograful Florentina Buzenschi, organizatoarea acestui proiect cultural de succes.

Exponatele de o deosebită valoare artistică și etnografică demonstrează, încă o dată, bogăția uimitoare și varietatea portului popular românesc. În acest an, în îmbinări cromatice de un farmec deosebit, pot fi admirate cămăși tradiționale femeiești din Borlești, vechi și noi. Spre deosebire de edițiile trecute, vizitatorii pot achiziționa produse realizate ori cultivate de meșterii și producătorii din comună: lavandă și produse din lavandă, plante medicinale, dulceață, produse apicole, articole din lemn, ceramică, lână, bijuterii din aur vegetal, insigne, vestimentație personalizată etc.

„Îmi lăsați testament șezătoarea?”

Proiectul Șezătorii Borlești a luat naștere în 2013, datorită Mariei-Daniela Handaric-Burghelea, de profesie jurist. În luna mai, în cadrul Festivalului „Romanian Creative Week”, cei care au tranzitat Aeroportul Internațional Iași s-au întâlnit cu membrele Șezătorii Borlești și au avut ocazia de a participa la coaserea unei ii. „Mi-a fost dor, dor de o uliță pe care am crescut și de acel sentiment de a fi împreună. Timpul a trecut și mi s-a părut că trebuia să ne adunăm din nou. Am găsit o fotografie a bunicii mele care purta o cămașă, nici mama, nici bunica nu au cusut, ele doar au țesut, și atunci am descoperit comunitatea Semne cusute, că nu pot să vorbesc despre Șezătoarea Borlești fără să menționez Semne cusute – comunitate de peste 50.000 de femei, și am început să îndrăgesc cămașa și am venit la doamna Florentina Buzenschi, acum 11 ani, și m-a îndemnat să îmi caut o cămașă din zona noastră și de acolo a pornit totul. Cei 11 ani au fost provocatori, frumoși și ne bucurăm că am primit această recunoaștere de a fi incluse pe harta cămășilor românești. Este o fetiță de 7 ani care vine la noi și mă întreabă frecvent dacă îi lăsăm testament șezătoarea. Și cred că o să trebuiască să facem acest lucru. Doamna etnograf Mirela Crețu spune că suntem o comunitate culturală și îi mulțumim extraordinar de mult pentru această recunoaștere. Sperăm ca multă lume să fie inspirată de ceea ce facem noi. Mediul on-line ne-a ajutat foarte mult. Acum 11 ani, multă lume credea că suntem într-o sectă, dar e frumos acest mister cu care am fost înconjurate. Oferim apartenență la ceva, suntem de profesii și categorii de vârstă diferite, dar ne întâlnim pe o punte și limbajul nostru comun e limbajul semnelor din cămăși”, a explicat Maria-Daniela Handaric-Burghelea.

„Uite, piatra asta are inimă în ea!”

Yannis Mihai Ciobanu-Onofraș realizează pietre cu magnet și insigne din capace metalice. Are 12 ani și învață la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț. A absolvit clasa a V-a cu media generală 9,40. „Pentru ca aceste capace de la sticle să nu ajungă în mări și oceane, eu le recilez și le transform în insigne cu mesaje haioase: prețios, odorul lui tati, eu sunt deștept, băiat fain, bun de iubit. Scriu mesaje pozitive, ca să se simtă oamenii bine atunci când le văd. Să zică: uite, piatra asta are inimă în ea! Mă inspir din desene animate, dar, uneori, aceste mesaje pur și simplu le visez”, a menționat Yannis Mihai Ciobanu-Onofraș.

„Grădina cu ii” este deschisă publicului larg în cursul zilei de astăzi, până la ora 20:00.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments