Tinerii artiști, cu vârste între 6 și 19 ani, au trăit cu intensitate bucuria întâlnirii cu jocurile preferate ale copilăriei, tema din an a Concursului și Expoziției de Arte Plastice „Dr. Sorin Ciobanu”. Rod al talentului și fanteziei, lucrările, de o mare varietate de viziuni și expresii, au adus în prim-plan, prin intermediul jocului, minunate mijloace de apropiere între copii.
Valoarea celor trei Premii speciale (Iustina Vieru, Maria Ștefan – autoare a 15 lucrări, și Irina Aelenei), a Premiului pentru creativitate (Ilinca Pintea), a Premiului pentru originalitate (Miruna Ilinca Anghel) și a celor două atribuite pentru realizarea tehnică (Ricardo Dăscăliței și Adrian Macovei) a fost de 500 de lei fiecare, fondul total de premiere crescând la 3.500 de lei la această ediție. Premiile în bani au fost acordate de dr. Mariana Ciobanu, ing. Cătălin Ciobanu, arh. Daniela Lospa și prof. univ. dr. Mihai Dascălu.





„Joaca este activitatea preferată a oricărui copil, indiferent de vârstă. Energici, curioși și întotdeauna pregătiți să încerce noi jocuri în aer liber sau interiorul locuinței, copiii caută mereu să se distreze și să profite de timpul liber. Pe vremea noastră nu erau calculatoare, tablete sau telefoane, nu conversam pe rețele sociale, ci ne jucam De-a v-ați ascunselea, Șotronul, Baba oarba, Lapte gros sau Rațele și vânătorii. Din fericire, toate aceste jocuri se mai pot încerca și astăzi, deoarece nu și-au pierdut absolut deloc din farmec. Jocurile își păstrează rolul lor esențial de a te face să vezi viața într-un mod optimist, de a te ajuta să treci peste momentele dificile cu un zâmbet. Te poți juca la 5, 10, 15, 30, 50 de ani. Nu există o vârstă a jocurilor. Ne conștientizăm vârsta atunci când uităm să ne jucăm.
Privind lucrările voastre, mă bucur că ați redat o paletă largă de activități, realizând compoziții interesante. O premieră în cadrul concursului de anul acesta este faptul că admiratorii acestei manifestări, în fapt, admiratorii lucrărilor dumneavoastră, s-au înmulțit astfel încât, în afara de mine, încă trei oameni de bine răsplătesc talentul dumneavoastră. În încheiere, vă mulțumesc și vă felicit pentru participare și repet ce v-am spus și în luna noiembrie a anului trecut: dacă aveți un vis, o pasiune, luptați pentru acel vis, pentru acea pasiune, de fapt, luptați pentru poveștile sufletului vostru, indiferent ce spun alții. Treceți peste toate obstacolele, pentru că, într-o zi, imposibilul va deveni posibil!”, a subliniat dr. Mariana Ciobanu, vicepreședintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.





Festivitatea de premiere a avut loc luni, 3 iunie 2024, în Sala Cupola a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală „Arte.Ro” din Piatra-Neamț, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț. Desenele, lucrările de grafică și de pictură aparțin elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Buleu” Mărgineni, Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț, Palatul Copiilor Piatra-Neamț, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț și Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț.
„Mă bucură foarte mult faptul că am reuşit, şi în acest al nouălea an consecutiv, să organizăm competiţia de arte plastice pentru copii, dedicată memoriei medicului Sorin Ciobanu.
De la un an la altul, lucrările copiilor sunt din ce în ce mai reuşite, mai expresive, mai bine realizate tehnic şi mai interesante conceptual, semn că ne-am atins, ca organizatori, obiectivul: acela de a determina un progres în modul de lucru al copiilor, de a–i face să răspundă propunerii noastre plastice cu interes şi creativitate. E drept că şi premiile speciale acordate au avut, probabil, un rol important în motivarea tinerilor artişti.
Dar, dincolo de spiritul competiţional, de dorinţa de a fi cel mai bun, de a impresiona juriul şi publicul, de a obţine premii şi priviri admirative, privind lucrările din expoziţie, se poate remarca foarte clar că fiecare copil a transpus pe suportul său de lucru bucuria însăşi, entuziasmul si energia specifică vârstei sale, prin descrierea jocurilor preferate, în interesante tehnici artistice.


Personal, cred că tema propusă pentru ediţia din acest an reprezintă, deopotrivă, o provocare plastică deosebit de interesantă, dar, mai ales, o invitaţie adresată copiilor de a renunţa la «joaca» din mediul virtual şi, de a păşi, cu curaj, în lumea jocurilor adevărate, cu prietenii de la bloc şi cu colegii de şcoală. În acea lume bogată, colorată, guvernată de libertate şi mişcare, de prietenie şi fairplay.
O lume minunată pe care doctorul Sorin Ciobanu o cunoştea bine, întrucât, conform povestirilor pline de haz ale tatălui domniei sale, pe care am avut bucuria să îl cunosc, domnul doctor a fost, în copilăria sa, de nenumărate ori, «capul răutăţilor» grupului de copii, format din colegi de clasă sau vecini, care erau responsabili de tot felul de trăznăi specifice vârstei lor.
Felicit toţi copiii pentru efortul şi originalitatea lor şi îi invit să participe şi la ediţia aniversară de anul viitor!”, a menționat prof. Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.







Evenimentul a cuprins și un moment coregrafic susținut de Isabella Grădinaru, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Expoziția va fi deschisă până vineri, 14 iunie. Tema ediției următoare este „Medici fără frontiere”.



În anul 1962, Sorin Ciobanu, pe atunci elev în clasa a III-a A la Școala de 8 ani Gârcina, raionul Piatra-Neamț, expedia revistei „Luminița” următoarea scrisoare: „Așteptăm cu multă nerăbdare fiecare număr al «Luminiței». Povestirile, poeziile și rubricile din paginile ei ne prilejuiesc multe învățăminte. Citind articolele de la rubrica «Școala prieteniei», am învățat cum trebuie să fie adevărații prieteni. De asemenea, pagina «Clasa fără 6» ne-a îndemnat și pe noi să ne străduim pentru a scăpa de notele sub 7, iar la serbările noastre recităm poezii pe care le învățăm din «Luminița»”. Marți, 4 iunie 2024, reputatul medic radiolog Sorin Ciobanu ar fi împlinit 72 de ani.
Violeta MOȘU
Laureații ediției a IX-a a CONCURSULUI ȘI EXPOZIȚIEI DE ARTE PLASTICE PENTRU COPII „DR. SORIN CIOBANU”, PIATRA-NEAMȚ
Clasele 0-IV
Premiul special (oferit de dr. Mariana Ciobanu): Iustina Vieru; Premiul I: Andrei Doru Aaxiniei, Matei Miron, Ana Maria Lungu; Premiul II: Eva Maria Sorlescu, Stella Maria Zavatta, Mihnea Sebastian Trofin; Premiul III: Natalia Todirel, Arina Hanganu, Elena Ioana Miron, Yanis Eduardo Miron, Daria Maria Todirică; Menţiune: Teodora Gabriela Timofte, Maria Găină, Petru Nohai, Gabriel Anton.
Clasele V-VIII
Premiul Special (oferit de dr. Mariana Ciobanu): Maria Ştefan; Premiul pentru creativitate (oferit de prof. univ. dr. Mihai Dascălu): Ilinca Pintea; Premiul pentru originalitate (oferit de prof. univ. dr. Mihai Dascălu): Miruna Ilinca Anghel; Premiul pentru realizare tehnică (oferit de ing. Cătălin Ciobanu): Ricardo Dăscăliţei; Premiul I: Ştefania Călin, Alessia Maria Stoleru; Premiul II: Paula Mitocaru, Cassia Rînjă Ciobotă; Premiul III: Ania Piţa, Teodora Ştefan; Menţiune: Andrei Nohai, Cristiana Trofin.
Clasele IX-XII
Premiul Special (oferit de dr. Mariana Ciobanu): Irina Aelenei; Premiul pentru realizare tehnică (oferit de arh. Daniela Lospa): Adrian Macovei; Premiul I: Denisa Stoleru, Natalie Maria Blioju Corbu; Premiul II: Bianca Maria Patrichi; Premiul III: Florin Nistor; Menţiune: Ioana Ecaterina Gavril-Neagu.