O selecție reprezentativă de lucrări aparținând studenților și absolvenților specializării Fotografie și Artă Video de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, poate fi admirată, timp de două săptămâni (16-31 mai 2024), pe simezele Muzeului de Artă din Piatra-Neamț
Denumită „În afara timpului vizibil”, această expoziție face parte din proiectul „ArtCenters – Baze de practică artistică multidisciplinară ale UNAGE Iași”.
„Tematica expozițională face referire la existența unei realități sau a unei dimensiuni care nu este percepută în mod obișnuit în cadrul timpului și spațiului convenționale. Experimentăm, zilnic, momente care par să transceadă timpul obișnuit. Sunt percepute ca fiind atemporale sau în afara fluxului normal al timpului, iar acestea devin pretextele pentru noi forme de a crea, de a îngloba arta, de a trăi”, a explicat conf. univ. dr. Lavinia German de la UNAGE Iași.
Tinerii creatori (Carina Burghelea, Maria Chirilă, Nicoleta Gușulei, Cătălin Marinescu, Radu Marțin, Andi Mihăilescu, Mălina Moncea, Andrei Petraru și Ioana Rusu) prezintă cercetări vizuale care îmbină expresivitățile vizuale și conceptuale ale fotografiei și imaginii video cu noua complexitate tehnologică.
Prima colaborare dintre Complexul Muzeal Național Neamț și Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, concretizată prin expoziția DOCUMENT | OBIECT | NARAȚIUNE, a avut loc în luna aprilie a anului trecut.
„«Vinovat» de această colaborare este colegul nostru Florin Ghimiș, fotograful Complexului Muzeal Național Neamț, el însuși absolvent al instituției de învățământ ieșene. Anul viitor se împlinesc 200 de ani de la apariția primei fotografii și nu poți să nu constați cât de mult a evoluat arta fotografică. Vă mulțumim pentru că ați revenit la Piatra-Neamț”, a spus dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct științific al Complexului Muzeal Național Neamț.
„Este un proiect de suflet pentru mine. Consider că este cel mai bun mod de a promova fotografia și arta video. În același timp, încercăm să fim un vector de lansare pentru tinerii artiști”, a menționat și Florin Ghimiș.
Violeta MOȘU