luni, septembrie 9, 2024
AcasăActualitateConferinţa „România regală”, susținută de academician Georgeta Filitti, la Muzeul de Artă...

Conferinţa „România regală”, susținută de academician Georgeta Filitti, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț (sâmbătă, 18 mai 2024, ora 17:00)

Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an la 18 mai, oferă comunității pietrene prilejul unei noi întâlniri cu doamna academician Georgeta Filitti, unul dintre cei mai îndrăgiți istorici români, grație pregătirii excepţionale, a farmecului personal, a „dimensiunii ludice” a discursului şi nu în ultimul rând a originalității Domniei sale în abordarea temelor istorice.

În cadrul conferinţei, „România regală”, care se va desfășura sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vor fi evocate momente semnificative din istoria regalității române.

Pentru meritele științifice, doamna Georgeta Filitti a fost recompensată cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române (1983) și Premiul Național de Istorie „Nicolae Iorga” (2014). În octombrie 2012 a fost decorată de Majestatea Sa, Regele Mihai I cu Medalia „Crucea Casei Regale a României”pentru „activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”, pentru „promovarea integrării culturii şi societăţii române în spaţiul european, prin redescoperirea legăturilor permanente, umane, comerciale, juridice dintre estul şi vestul european”, şi pentru că prin activitatea sa istorică „promovează cercetarea autentică, punând în faţă adevărul istoric”. A urmat conferirea în 2019 a Ordinului Național Serviciul Credincios în gard de Cavaler.

Istoricul Georgeta Filitti este absolventă a Facultății de Istorie a Universității din București și doctor în Istorie la Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1971) cu teza „Contribuții la studiul dezvoltării pieței interne în Țara Românească în perioada destrămare a feudalismului. Bâlciurile” (coord. prof. dr. Ștefan Pascu). A activat ca cercetător științific (din 1961) și cercetător științific principal (1971-1998) la Institutul de Istorie N. Iorga” din București, consilier (1997-2004) la Fundația „Ion Ghica”, bibliotecar și șef de serviciu (2004-2007) la Biblioteca Metropolitană București, cercetător (2007-2010) la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc, lector (din 2009) la Fundația „Calea Victorie”. În sesiunea din 8 iunie 2022 a Adunării Generale a Academiei Române Domnia sa a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.

(Complexul Muzeal Național Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments