Cu ocazia celebrării zilei veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial (luni, 29 aprilie 2024), Complexul Muzeal Național Neamț marchează acest eveniment prin lansarea celui de-al doilea volum de istorie orală dedicat veteranilor de război din județul Neamț, intitulat Veteranii de război din județul Neamț. Îndemn pentru generațiile viitoare. Evenimentul va avea loc vineri, 26 aprilie 2024, cu începere de la ora 13:00, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.
Volumul de față grupează douăzeci de interviuri realizate în perioada 20 septembrie 2021-5 martie 2024. Dintre cei intervievați, șase sunt veterani de război, cinci văduve de veteran de război, un refugiat din Ținutul Herța și opt sunt urmași ai veteranilor de război din județul Neamț. Scopul proiectului editorial rămâne acela de recuperare și valorificare a istoriei noastre recente prin descoperirea unor noi informații, care vin să completeze spectrul informațional deja existent în memorialistica românească de război, făcând apel la istoria orală, „o modalitate modernă, în pas cu tehnologia universală de a cunoaște trecutul”.
Referitor la acest proiect editorial, atunci când rostim cuvântul veteran spunem credință, principalul factor de rezistență al soldatului român pe front, în diverse situații limită, dar mai ales în lagărele de concentrare din Uniunea Sovietică, spunem iubire de țară, spirit de sacrificiu, curaj, respect pentru uniforma militară a Armatei Române Regale, onoare, solidaritate umană, principii după care s-au ghidat în viață acești eroi ai neamului românesc. Prin exemplul lor, ei sunt modele vii pentru cei tineri, precum și pentru generațiile viitoare, lăsând moștenire societății actuale un adevărat îndreptar de viață.
Spiritul de jertfă de care au dat dovadă acești bravi soldați pe câmpul de luptă în campaniile militare purtate pentru eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ținutului Herța, Nordului Transilvaniei, precum și în celelalte operațiuni militare desfășurate pe Frontul de Est și Vest, ne obligă să le păstrăm vie memoria în conștiința noastră, pentru a nu lăsa să se aștearnă uitarea peste faptele lor de arme.
Muzeograf, Manuel Dan (Complexul Muzeal Național Neamț)