miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăActualitateOamenii, Muzica, Vioara

Oamenii, Muzica, Vioara

Vibreaz-asemeni unei cădelniți orice floare

Vioara, ca un suflet pe care-l chinui, plânge –

Vals trist și moleșeală ce farmecă și-nfrânge!

Frumos și grav e cerul ca bolta din altare.”

(Charles Baudelaire – Armonie în amurg)

În cadrul proiectului „Un Stradivarius în Școli”, inițiat de doamna Cătălina Pârvu prin Fundația Culturală Gaudium Animae, care a conceput mai multe activități sub egida programului „Muzica Inspiră”, elevii și profesorii Colegiului Național Petru Rareș din Piatra-Neamț au avut o ocazie specială de a intra în contact direct cu farmecul muzicii clasice, joi, 28 martie 2024. Această inițiativă extraordinară a adus în sala de festivități a școlii noastre oameni, muzică și mai ales vioara Stradivarius, instrumentul-legendă, încântând și educând generații întregi de ascultători.

Mai întâi, OAMENII: violonistul Răzvan Stoica, recunoscut pe plan internațional pentru virtuozitate și pentru modul în care transmite emoție prin sunete, alături de sora sa, Andreea Stoica, pianistă cu care formează un duo remarcabil, au creat o atmosferă vrăjită, în care fiecare notă părea să vină din cer.  Sau să urce acolo… În aceeași lume a muzicii clasice s-au reunit profesorii și elevii, emoționați, într-o stare de comuniune și de bucurie adâncă, într-o tăcere plină, cum rar se mai întâlnește în sălile de curs.

Mai apoi, MUZICA: publicul tânăr a descoperit frumusețea compozițiilor clasice prezentată într-o manieră nouă și accesibilă. Melodiile interpretate cu pasiune și pricepere au captivat atenția celor prezenți, demonstrând că muzica nu are vârstă și că poate vorbi într-o limbă universală sufletelor noastre. Toate au fost frumoase, atent interpretate: și Handel și Paganini și Stravinsky – dar Balada lui Ciprian Porumbescu, profundă ca o rugăciune de sunete, ne-a oprit respirația în piept…

La urmă, VIOARA: este o onoare pentru un violonist să aibă oportunitatea de a cânta pe o vioară Stradivarius –  iar pentru Răzvan Stoica acest privilegiu confirmă  talentul său excepțional. El ne-a povestit cum a primit acest drept după ce a câștigat un prestigios concurs din Austria, în fața a 189 de contracandidați. Aceste instrumente, create de celebrul lutier italian Antonio Stradivari în secolul al XVIII-lea, sunt considerate a fi printre cele mai valoroase și mai căutate obiecte din lume. Cu toate că au fost făcute acum sute de ani, viorile Stradivarius continuă să inspire admirație și uimire prin sunetul lor inconfundabil și prin frumusețea lor exterioară. Numărul viorilor Stradivarius care mai există în lume este limitat și, în mod inevitabil, acestea devin din ce în ce mai rare și mai valoroase. Astfel, întâlnirea cu Răzvan Stoica și vioara Stradivarius ne-a adus nu doar frumusețea muzicii, ci și aprecierea și respectul pentru o tradiție și o moștenire muzicală europeană unice.

Astăzi, prin puterea artei, oamenii Rareșului au fost aduși împreună într-un moment de armonie și de pace, confirmând încă o dată că muzica este un dar al vieții care poate lega inimi și suflete într-o conexiune profundă de emoții împărărșite.

Prof. dr. Monica Costea (Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments