marți, noiembrie 12, 2024
AcasăActualitate„Conferințele CMNN”, o nouă ediție

„Conferințele CMNN”, o nouă ediție

Dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător științific II în cadrul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române, autoare a unor interesante studii despre istoria regimurilor totalitare din România, Europa de Est, URSS și istoria opoziției anticomuniste, a fost invitata primei ediții din acest an a proiectului cultural-științific intitulat „Conferințele CMNN”, organizat de Complexul Muzeal Național Neamț.

Reluăm un proiect important pentru instituția noastră, Conferințele CMNN, și prezența dumneavoastră într-un număr atât mare ne bucură. Este un proiect pe care l-am inițiat în anul 2022 cu o scopul de a comunica public preocupările existente în momentul de față în mediile universitare și academice din toate domeniile de activitate ale Complexului Muzeal Național Neamț. Avem prilejul de a ne întâlni, în primul rând, cu excelența, și cu istoria recentă, prin prezența la Piatra-Neamț a doamnei doctor Ana-Maria Cătănuș, valoros și pasionat istoric și cercetător”, a spus dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct ştiinţific al Complexului Muzeal Național Neamț.

Tema propusă de istoricul Ana-Maria Cătănuș, „Instantanee ale exilului românesc parizian surprinse în arhivele franceze și Radio Europa Liberă (1970-1980)”, face referire, în principal, la activitatea celei mai active instituții ale exilului românesc: Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, cu sediul la Paris, organizație fondată în anul 1977, cu ocazia declanșării cazului Paul Goma (scriitor și disident).

„Alături de postul de radio Europa Liberă, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din România a fost organizația care s-a bucurat de cea mai mare credibilitate în exilul parizian. De ce am ales instantanee? Pentru că n-am putea să realizăm într-o conferință o istorie exhaustivă a exilului românesc de la Paris. Așadar, pentru că nu mi-am propus această tratare exhaustivă, am mers pe ideea de instantanee. Sunt lucruri importante legate de momente ale exilului și, mai mult decât atât, de oamenii exilului – Mihnea Berindei, Maria Brătianu, Monica Lovinescu, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Sanda Stolojan -, pentru că ei au fost cei care au coagulat aceste acțiuni. Ei sunt cei care, în ultimă instanță, pentru o perioadă, și-au pus viața între paranteze, după cum spunea Monica Lovinescu, în slujba unui ideal care poate pentru mulți la acel moment părea un pic rupt de realitate”, a explicat dr. Ana-Maria Cătănuș.

Invitatul următoarei conferințe, programată, joi, 18 aprilie, va fi prof. dr. Gheorghe Niculescu, expert în restaurarea bunurilor culturale.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments