marți, ianuarie 14, 2025
AcasăActualitateSestri Art Gallery: Artă în dar – Mădălin Daniel Țibichi

Sestri Art Gallery: Artă în dar – Mădălin Daniel Țibichi

Expunând pentru a doua oară la Sestri Art Gallery, artistul ieșean Mădălin Daniel Țibichi prezintă 31 de acuarele, impresionându-ne, și de această dată, cu sensibilitatea artistică și talentul său recunoscut. „Măiestria unui artist se poate simți prin claritatea culorilor, prin vigoarea tușei, prin subtilitatea emoției ce te încântă și te cheamă într-o poveste spusă liber, adusă cu ușurința harului ce se manifestă din plin. Artistul Mădălin Țibichi ne propune, de asta dată, un univers intens și intensificat de propriile-i trăiri artistice”, a spus dr. Ecaterina Ganea, curatorul expoziției.

Expoziția „Ritm alb”, aproape în întregul ei, are drept sursă de inspirație peisajul natural, prin surprinderea emoției estetice în chiar clipa trăirii ei. Vernisajul a avut loc în această seară (2 februarie 2024), într-o ambianță frumoasă, plină de prietenie. „Ce îmi place la artistul Mădălin Daniel Țibichi? În primul rând, echilibrul cromatic. Albul, în acuarelă, dincolo de suprafața vizibilă, este peste tot, pentru că avem suportul hârtiei. Albul este unitatea de luminozitate, cum spunea cineva, într-o acuarelă. Funcție de asta, cum e acoperit, cum e folosit, ce proporții are, ce armonie, cum vibrează cu restul culorilor, deja ține de talentul pictorului. Acuarela este genul cu ritm și rimă din istoria picturii. Acuarela, astăzi, este un fenomen în arta națională și mondială. Este influențată permanent de această dorință de exprimare cromatică a emoției. Prin colorit, suntem contaminați, provocați să simțim, să fim emoționați. Avem o expoziție exemplară. Îi doresc lui Mădălin Țibichi să ajungă atât de bine primit și celebru încât să vină alții să încerce să-l falsifice”, a declarat scriitorul Emil Nicolae, critic de artă.

Pentru mine, acuarela este varianta cea mai rapidă de a exprima ce îmi propun. Mai mult de 10 minute nu lucrez la o acuarelă. Recunosc, nu prea stric hârtia, pentru că știu dinainte ceea ce vreau să pictez. Sigur, ca tehnică, este foarte greu de controlat. Încă mă mai chinui să controlez apa și culoarea. Am căutat să învăț tehnica foarte bine și să exprim rapid tot ce am de exprimat. Acuarela rămâne la îndemâna mea, pentru că am studiat-o mai aprofundat. Nu am început-o cu creionul, ci din pensulă și direct cu culoare”, a explicat Mădălin Daniel Țibichi.

Manifestarea a mai cuprins un interesant recital de muzică și poezie susținut de prof. Luminița Macavei și prof. Andreea Marin Bălan. „Mâna Măiastrei Doamne Luminița Macavei ne-a cuprins sufletul într-un cânt divin, iar distinsa poetă Andreea Maria Balan ne-a învăluit cu vorba-i sensibilă și plină de emoție”, a adăugat dr. Ecaterina Ganea.

Cuvinte frumoase despre evenimentul artistic găzduit de Sestri Art Gallery au mai adresat pictorul Arcadie Răileanu și prof. Doina Cecilia Iordăchescu.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments