luni, decembrie 9, 2024
AcasăActualitateGheorghe Pintilie - „Introspecție și metamorfoză”, la Galeriile „Lascăr Vorel”

Gheorghe Pintilie – „Introspecție și metamorfoză”, la Galeriile „Lascăr Vorel”

„Introspecție și metamorfoză” se intitulează expoziția retrospectivă de pictură a artistului nemțean Gheorghe Pintilie pe care o puteți admira, timp de două săptămâni, pe simezele Galeriilor de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. Vernisajul a avut loc astăzi (joi, 1 februarie 2024), în prezența familiei artistului, prietenilor și deopotrivă a iubitorilor de artă. Invitatul special al evenimentului a fost prof. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Avem bucuria de a-l cunoaște pe Gheorghe Pintilie, un artist talentat și foarte muncitor. Lucrările sale provin dintr-o activitate creatoare foarte intensă”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.), Filiala Neamț.

Reuniunea plastică, „interesant experiment vizual și un adevărat jurnal pictural al artistului Gheorghe Pintilie”, după cum a subliniat prof. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, cuprinde „atât lucrări din perioada studiilor sale masterale, cât și din anii anteriori – cu lucrări pictate în metru antic”.

Vârsta pe care o am acum este vârsta la care din punct de vedere cronologic începe bătrânețea. Bătrânețea este perioada în care privești înapoi din ce în ce mai des din dorința de a face o evaluare a drumului parcurs, astfel, titlul expoziției mele este Introspecție și metamorfoză, introspecția fiind o metodă de autocunoaștere și primul pas spre schimbarea în bine a sinelui, spre reconstrucția personală. Lumea pe care o prezint în picturile mele nu este o lume ternă, cenușie, ci o lume plină de lumină și culoare, animate de sentimente profunde, o lume cu respect pentru înaintași și istoria poporului, pentru valorile neamului, pentru familie și sentimentul matern, o lume a copiilor frumoși, a cuceririlor tehnicii, a aspiratiilor și a zborului din înalt spre înalt”, a afirmat Gheorghe Pintilie.

Artistul s-a născut la 23 septembrie 1957, în comuna Podoleni, județul Neamț. Este absolvent al Masteratului în Pictură la Facultatea de Arte Vizuale și Design – UNAGE Iași, promoția 2022. A mai absolvit Facultatea de Zootehnie din Iași, în anul 1985, și studiile postuniversitare de Educație Tehnologică și Tehnologii Asistate de Calculator la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în 2001. Pictează cu bucurie, reușind să impresioneze prin abordarea unor teme care, dincolo de imagine, invită la reflecție.

De formație inginer agronom, Gheorghe Pintilie a avut mereu o pasiune arzătoare pentru pictură. Ajuns la vârsta deplinei maturități, și-a găsit lăudabilul curaj de a da curs explorării sistematice a pasiunii sale de o viață. Născut cu un talent nativ de excepție, a știut mereu că pictura profesionistă, din marele circuit instituționalizat al lumii artelor, presupune și o instrucție teoretică și practică solidă, dincolo de harul pe care l-am primit la naștere. Portretist atent, cu reale veleități psihanalitice specifice acestui gen pictural, Gheorghe Pintilie a explorat, cu multă pasiune și succes, și genurile peisajului de plein-air sau al naturii statice, convins fiind că natura este cel dintâi profesor, iar observarea atentă a formelor și armoniilor cromatice, pe care le sesizăm în jurul nostru, este cea mai eficientă și sinceră cale de a ne însuși niveluri de excelență artistică. Tributar propriilor convingeri și formulelor clasice de reprezentare picturală a Realității, Gheorghe Pintilie a descoperit, în arcul celor doi ani de masterat, că arta modernă și contemporană oferă posibilități nebănuite de naștere a poeziei vizuale”, a explicat prof. univ. dr. Cristian N. Ungureanu.

La începutul anului 2023, Gheorghe Pintilie a expus în Sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, cu ocazia recitalului de poezie și muzică „Eternul Eminescu”, susținut de actrița Lamia Beligan și chitaristul Tudor Niculescu-Mizil.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments